Višak kilograma nakon trudnoće

Višak kilograma nakon trudnoće

Višak kilograma tijekom trudnoće nešto je neizbježno. Ali onoga trenutka kada beba dođe na svijet, većina majki jedva čeka da se tih suvišnih kilograma što prije oslobodi.

Međutim, gubitak suvišnih kilograma koji su se javili kao posljedica trudnoće razlikuje se od gubitka kilograma koji se javljaju iz drugih razloga. Treba pri tom imati i na umu da je gubitak "trudničkih" suvišnih kilograma dodatno otežan sve dok dojite bebu.

S obzirom na to da je za razvoj i rast vašeg budućeg djeteta neophodno puno kalorija, kao i hranljivih supstanci, za majku je od presudnog značaja zdrava prehrana. Međutim, ono na što majke trebaju obratiti pozornost je da ne nagomilaju previše kilograma. Dakle, vrlo je bitno naći prihvatljivu sredinu. Većina liječnika zasniva svoje preporuke na osnovu tjelesne težine prije trudnoće. Žene koje imaju prosječan indeks tjelesne težine, trebale bi dodati između 11 i 15 kg, ili do 20, ukoliko očekuju blizance. Žene koje inače imaju problema sa viškom kilograma, ne bi trebale dodati više od 6 do 10 kg i nikako ne bi trebale koristiti trudnoću kao trenutak za dijetu ili gubitak suvišnih kilograma. Ukoliko niste sigurni, obavezno konzultirajte liječnika o tome koliko kilograma bi bilo optimalno dodati u vašem slučaju, ili koja je najmanja ili najveća količina koja bi bila prihvatljiva.

Zbog čega dodavanje previše kilograma tijekom trudnoće nije dobro?
Objašnjenje je krajnje jednostavno, zbog toga što ćete nakon porođaja morati izgubiti puno više kilograma. A istraživanja su pokazala da je, ukoliko ih ne izgubite u prvoj godini nakon porođaja, velika vjerojatnost da ćete ostati "zaglavljeni" sa tim viškom i kasnije.

Za sve one majke koje su u ovo vjerovale, trenutak je da saznaju da je to samo legenda i ništa više. Dodavanje više kilograma nego što je preporučljivo neće rezultirati većom bebom. Ipak, činjenica da tijekom trudnoće jedete "za dvoje" ne znači da  doslovno treba jesti dva puta više nego inače, već se hraniti zdravije, sa više voća i povrća. Dodavanje više od 15 kg jedino majci otežava vraćanje tjelesne težine u normalu nakon porođaja. Dodavanje previše kilograma u trudnoći samo će više zamarati trudnicu i stvarati više poteškoća. 

Za majke koje ne doje svoje dijete nakon tri mjeseca od porođaja, količina unesenih kalorija vrlo je bitna sve do četvrtog tromjesečja (ili tri mjeseca nakon porođaja) zbog toga što je vašem organizmu neophodna dobra i zdrava prehrana za pravilan rast bebe. Šest tjedana nakon rođenja bebe, majka može započeti sa smanjenjem unosa kalorija, i to za nekoliko stotina dnevno. Ono što je svakoj majci neophodno jeste minimum 3-4 uravnotežena obroka dnevno kako bi održala visoku razinu snage i izdržljivost.

S druge strane, majke koje doje svoje dijete ne bi trebale ići na dijetu jer im je neophodno dosta kalorija kako bi proizvele što više mlijeka za svoju novorođenčad. Čak i ako suvišni kilogrami ne nestanu onako brzo kao što je slučaj sa majkama koje ne doje svoju novorođenčad, utjeha će biti u saznanju da za dijete činite najbolje.

I pored ovoga, zdrava prehrana je i dalje imperativ. Naime, kvaliteta prehrane određuje i kvalitetu vašeg mlijeka, i to je nešto što uvijek treba imati na umu. I ovdje važe pravila, više manjih obroka tijekom dana, što više voća i povrća, što manje visokokaloričnog masnog mesa, što više tekućine i redovna umjerena fizička aktivnost.trudnoća | višak kilograma | majka | žene | dijeta | majke | dojenje |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana