Jogurt pomaže pri mršavljenju

Jogurt pomaže pri mršavljenju

Brojna istraživanja su dokazala da prehrana siromašna kalcijem dovodi do pretilosti. Uz dodatak jogurta prehrani ubrzava se gubitak tjelesne težine.

Znanstvenici su dokazali da ako pretile odrasle osobe uvedu tri obroka sa jogurtom bez masti - gube 22% više težine i 61% više tjelesne masti nego osobe koje ne unose dovoljno kalcija kroz prehranu. Osobe koje piju jogurt gube 81% više masti sa stomaka nego osobe koje ga ne piju.

Profesor Michael Zemel, nutricionista sa Univerziteta u državi Tenesi kaže da je ovakva dijeta dva puta efikasnija za održavanje mišićne mase, jer kada osobe drže dijetu za mršavljenje, one žele da izgube masno, a ne mišićno tkivo.

Prilikom istraživanja znanstvenici su ispitivali 34 zdrava, ali pretila ispitanika koje su podijelili u dvije grupe. Ispitivanje je trajalo 12 tjedana. Prva grupa ispitanika pila je tri puta dnevno po 180 grama jogurta bez masti, osiguravajući oko 1100 miligrama kalcija dnevno. Druga grupa je dobivala samo jedan jogurt na dan i unosila u organizam 400-500 miligrama kalcija dnevno. Obje grupe su unosile po 500 kalorija manje nego što je uobičajeno da bi se stimulirao gubitak tjelesne težine.

Obje grupe ispitanika izgubile su tjelesnu težinu, ali je taj gubitak bio znatno veći u grupi koja je pila više jogurta. Ispitanici koji su pili po jednu porciju jogurta dnevno u prosjeku su izgubili 5 kilograma za 12 tjedana, dok su ispitanici koji su pili 3 jogurta dnevno izgubili u prosjeku 6,5 kilograma za isto vrijeme.

180 grama nemasnog jogurta daje dovoljno bjelančevina, vitamina B12, kalcija, cinka i ostalih hranljivih sastojaka koje je teško naći u drugoj vrsti hrane na jednom mjestu.bjelančevine | kalcij | prehrana | cink | jogurt | pretilost | vitamin B12 |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana