Liječenje metaboličkog sindroma

Liječenje metaboličkog sindroma

Osnovni cilj terapije metaboličkog sindroma je terapija osnovnog uzroka sindroma, ali bi trebalo utjecati i na sve čimbenike rizika za nastanak kardiovaskularnih poremećaja, ukoliko postoje.

Većina osoba sa metaboličkim sindromom ima prekomjernu tjelesnu težinu i ima sjedeći način života. Promjena stila života je osnovna mjera u tretmanu osoba sa metaboličkim sindromom. Neophodna je redukcija tjelesne težine uz specifične mjere za način prehrane i fizičku aktivnost koja se modulira individualno. Ponekad su potrebni i lijekovi koji olakšavaju smanjenje tjelesne težine.

Kada je riječ o dijetama, diskusije za i protiv o različitim načinima prehrane koje treba provoditi za redukciju tjelesne težine vode se posljednjih četrdesetak godina. Ipak, što je više priča o dijetama čini se da je više pretilih osoba.

Današnji trend, korištenje mediteranske dijete, daje daleko bolje rezultate nego bilo koji drugi dijetetski režim. Mediteranska dijeta bogata je samo dobrim mastima kao što su masti u maslinovom ulju i sadrži dovoljne količine ugljikohidrata i proteina (riba i piletina). Mediteranska dijeta je pri tome ukusna i lako probavljiva. Kada se usporede rezultati korisnika dijeta sa malom količinom masti i korisnika mediteranskih dijeta, mediteranski način prehrane dovodi do značajnijeg smanjenja tjelesne težine, krvnog tlaka i lošeg kolesterola, što je vrlo važno za terapiju metaboličkog sindroma.

Redovita svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta predstavlja dobar početak za sve pretile osobe, ukoliko ih u tome ne sprječava neka druga bolest (slabost srca, ekstremno povećan krvni tlak, astma). 
Korisni efekti fizičke aktivnosti odnose se na smanjenje umjereno povećanog krvnog tlaka, smanjenje razine lošeg kolesterola, povećane osjetljivosti na inzulin, bez obzira na to da li dolazi do smanjenja tjelesne težine ili ne.prehrana | mediteranska dijeta | metabolički sindrom |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana