Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza može biti praćena izraženom kliničkom slikom, odnosno jasnim simptomima: pospanost, umor, otoci na kapcima i ekstremitetima, suha koža, usporen rad srca i kronična opstipacija.

Klinička slika ne mora biti izražena, ali hormonski status ukazuje na to da je funkcija štitne žlijezde smanjena, to je subklinička hipotireoza (prikrivena hipotireoza).

Dijagnoza se, dakle, postavlja na temelju biokemijskih, a ne na temelju kliničkih parametara.
Za normalan razvoj ploda neophodno je da majka ima normalnu funkciju štitnjače. Zbog toga bi bilo dobro da se kontrola hormonskog statusa načini prije ulaska u trudnoću, osobito kod osoba koje ulaze u trudnoću putem vještačke oplodnje, kao i kod osoba koje u obitelji, po ženskoj liniji, imaju nekoga sa oboljelom štitnjačom ili autoimunom bolešću.

Smanjenu funkciju štitnjače treba korigirati lijekovima prije trudnoće, a normalnu razina hormona treba održavati tijekom trudnoće. Izražena hipotireoza kod majke praćena je oštećenjem intelektualnog razvoja djeteta, osobito ukoliko neadekvatna koncentracija hormona prolazi kroz placentu u ranom periodu trudnoće.

Da li subklinička hipotireoza sa sobom nosi rizik, još uvijek nije dokazano, ali se svakako savjetuje nadoknada hormona ukoliko se postavi dijagnoza subkliničke hipotireoze.

Autoimune tireoidne bolesti česte su tijekom trudnoće. Prisutnost TPO antitijela udruženo je s povećanim rizikom od pobačaja. Zbog toga je preporuka da praćenje antitijela bude redovito ukoliko postoji subklinička hipotireoza i da pacijentica dobije terapiju tijekom trudnoće.

Ukoliko je dijagnoza hipotireoze postavljena prije trudnoće, neophodno je u prvih 4-6 tjedana povećati dozu L-tiroksina za 30-50% u odnosu na dozu koju je pacijentica uzimala prije trudnoće.

Hipotireoza tijekom prva tri mjeseca nakon porođaja česta je manifestacije bezbolne upale tijekom trudnoće. Zbog toga je neophodna kontrola stanja štitne žlijezde ukoliko postoje simptomi kroničnog umora, pospanosti ili jutarnjeg otoka kapaka. Terapija hipotireoze je doživotna.trudnoća | subklinička hipotireoza | hipotireoza | štitnjača | hormoni |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana