Očistite brzo svoj organizam

Očistite brzo svoj organizam

Vitamin E je dobio 135 ORAC-a na 100 IU, što su odlične vrijednosti s obzirom na vrlo male količine tvari, mada ih u tim količinama najčešće i unosimo.

Antioksidanti su tvari koje mogu vezati za sebe slobodne radikale i na taj način sačuvati organizam od ovih "nesretnih" molekula. Slobodni radikali su molekuli kojima nedostaje jedan elektron u omotaču, što ih čini vrlo reaktivnim. U takvom stanju mogu oteti elektron prvom molekulu na koji nalete, čineći ga nekompletnim i mijenjajući mu često i karakteristike. Prave puno problema unutar stanica, kvareći mnoge kemijske procese, pa ih zbog toga treba neutralizirati. To je posao antioksidanata, koji se "žrtvuju" za nas vezujući molekule slobodnih radikala za sebe.

Desetine antioksidanata koje poznajemo ovaj posao rade sa više ili manje uspjeha. Nisu svi isti, niti je to svima primarna funkcija, pa se tako i oni rangiraju prema učinku. Zajednička mjera kojom se opisuje njihov uspeh zove se ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Ubacivanjem istih količina voća, povrća, vitamina i raznih drugih složenih ili izoliranih tvari u epruvetu sa slobodnim radikalima, dobiva se uvid u njihovu antioksidativnu snagu. Prema ovoj računici, vitamin C ima moć od 190 ORAC-a na svakih 100 miligrama. Vitamin E je dobio 135 ORAC-a na 100 IU, što su odlične vrijednosti s obzirom na vrlo male količine tvari, mada ih u tim količinama najčešće i unosimo.

Druge, poput nekih vrsta voća, mogu imati izuzetno velike vrijednosti ORAC-a, ali mjereno u stotinama grama umjesto u miligramima. Ipak, njih i unosimo u većim količinama, ili bi ih bar trebali unositi. Radi kratke ilustracije, treba spomenuti da 100 grama borovnica „razoruža“ istu količinu slobodnih radikala kao i 1.270 mg vitamina C ili 1.773 IU vitamina E. Borovnice sadrže i ove vitamine, ali i gomilu flavonoida, polifenola i drugih tvari koje djeluju kao antioksidanti. 100 grama špinata mijenja 440 mg vitamina C, dok jagode u istoj količini djeluju kao 915 mg ovog vitamina.organizam | ORAC | slobodni radikali | antioksidanti | vitamin C |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana