Usamljenost

Usamljenost

Kada je riječ o osobama koje su usamljene, postoji vjerojatnost da su određeni geni kod tih osoba aktivniji, što za posljedicu može imati negativan utjecaj na njihovo zdravlje.

Znanstvenici tvrde da su otkrili genetski otisak samoće, na osnovu kog je, djelomično, moguće objasniti razloge zbog kojih je stalna samoća loša po opće zdravlje. Rezultate ovog istraživanja nikako ne treba shvatiti na pogrešan način. Sami istraživači ne tvrde da geni i genetika osuđuju jedne osobe na samoću od početka, a druge na sasvim suprotno. Ono čemu ovo istraživanje teži i ono što nam pokazuje je da su određeni geni nedovoljno aktivni kod pojedinih usamljenih osoba, kao i da mogu ozbiljno narušiti zdravlje tih osoba. Ukoliko nemate puno kontakata na listi, to vas ne treba brinuti. Svima je poznato da nije bitan broj poznanstava, već njihova kvaliteta.

Steve Cole sa UCLA proveo je, zajedno sa svojim suradnicima, istraživanja u periodu od 5 godina i proučavao DNK 14 osoba starosti od 50 do 67 godina. Ispitanici su svake godine prolazili kroz redovit pregled i s vremena na vrijeme popunjavali upitnike u kojima su davali ocjene u svezi sa stupnjem njihove izolacije u društvu. U samoj grupi bilo je 6 osoba koje su iznova izbijale na vrh skale usamljenosti i 8 osoba koje su se našle visoko na skali društvenih veza, jer su njihove veze sa ostalim ljudima bile više nego zadovoljavajuće. Bilo da su se našli u grupi usamljenih osoba ili u grupi društveno aktivnih, sve osobe su imale jako sličnu pozadinu, koja je obuhvatila i povijest bolesti i druge direktno povezane čimbenike.

U usporedbi sa svojim društveno aktivnim vršnjacima, kod usamljenih osoba je zabilježen hiperaktivniji rad određenih gena koji izazivaju upale i porast stanica. Kod istih osoba je također zabilježen nedovoljno aktivan rad gena koji kontroliraju upale i životni ciklus stanica.
Ovi genetski šabloni objašnjavaju razloge koji stoje iza činjenice da se kronična usamljenost dovodi u svezu sa lošijim zdravljem i ubrzanim starenjem. Teoretski je već sada moguće razviti terapije za sprječavanje rizika koje genetske promjene nose kod usamljenih osoba, ali da bi to postalo stvarnost, potrebno je provesti još veća istraživanja, koja bi potvrdila do koje pojave najprije dolazi, do usamljenosti ili do promjena u genima.usamljenost | geni | zdravlje | samoća |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana