Vaše prvo dijete

Vaše prvo dijete

Povišena temperatura se snižava tako što se beba prvo oslobodi suvišne odjeće. Zbog opasnosti od dehidracije, davati što više tekućine (vode i čaja), koji trebaju biti na sobne temperature.

Prvi puta ste mama i nemate nikakvog iskustva sa bebama, a vaša beba ima zdravstvenih problema. Da biste brže stekli sigurnost u izvršavanju obveza oko liječenja djeteta, pridržavajte se stručnih savjeta pedijatra.

Lijekovi u obliku sirupa mogu se dati špricom, žličicom ili iz bočice. Bilo kako da se postupa, treba poštovati propisane doze. Određeni lijekovi, kada se daju čak i u puno manjim dozama nego za odrasle, mogu biti otrovni za bebu.
Pravilan postupak - Stavite dijete u polu sjedeći položaj. Napunite špricu sirupom, pažljivo uvucite špricu u bebina usta, najbolje sa bočne strane, ali ne preduboko, i blago pritisnite špricu. Beba ima refleks sisanja i često odbaci malo tog sadržaja kroz pljuvačku. Nakon primjene lijeka dajte bebi malo vode ili mlijeka, kako bi bolje progutala lijek.

Konjuktivitis, upala sluznice koja ovija unutarnji dio očnih kapaka i bjeloočnice oka, često se javlja kod novorođenčadi. Liječnik će dati kapi ili mast za oči koje prema uputama treba primijeniti kod djeteta.
Pravilan postupak - Prije nego stavite kapi ili mast, treba očistiti bebine oči komadićem gaze i fiziološkim rastvorom, polazeći od unutarnjeg prema vanjskom kutu oka. Držite bebinu glavu jednom rukom i blago je okrenite na stranu, suprotnu od one u koju ćete staviti kapi. Palcem i kažiprstom razdvojite gornji i donji očni kapak. Kapajte lijek u unutarnji kut oka, vodeći računa da vrh bočice ne dodirne oko.
Ukoliko stavljate mast, stavite je na kažiprst prethodno dobro oprane ruke i brzim pokretom, od unutarnjeg prema vanjskom kutu oka, u razini trepavica gornjeg kapka, nanesite mast na bebino oko.

Za mjerenje temperature sasvim će odgovarati elektronski toplomjer koji se može nabaviti u svakoj ljekarni. Nemojte koristiti toplomjere sa živom.
Pravilan postupak - Očistite toplomjer vatom natopljenom u neko sredstvo za dezinfekciju. Uhvatite bebina stopala, podignite joj lagano noge i malo ih povucite naprijed. Zatim vrlo pažljivo uvucite toplomjer u čmar. Čim čujete zvučni signal izvucite toplomjer i na displeju provjerite kolika je temperatura. Ovaj način mjerenja se naziva rektalni, a pored toga postoji i aksilarno mjerenje temperature (pod pazuhom), rjeđe je mjerenje temperature u uhu, u ustima i na čelu. Normalna aksilarna temperatura iznosi 37 stupnjeva, dok je mjerena rektalno za pola stupnja viša i iznosi 37,5 stupnjeva. Visoka temperatura, koja zahtjeva primjenu lijekova za snižavanje temperature je aksilarno izmjerenih 38,5, rektalno 39 stupnjeva.
Povišena temperatura se snižava tako što se beba prvo oslobodi suvišne odjeće. Provjerite i temperaturu u prostoriji, jer ne treba biti viša od 24 do 25 stupnjeva. Zbog opasnosti od dehidracije, davati što više tekućine (vode ili čaja), koji trebaju biti sobne temperature. Vrlo je važno nekoliko puta tijekom dana rashladiti dijete tuširanjem mlakom vodom, u trajanju od desetak minuta. Ukoliko je visoka temperatura, obratite se pedijatru, kako bi vam dao određenu terapiju antipiretika.konjuktivitis | dijete | lijekovi | beba | povišena temperatura |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana