Dijabetesna neuropatija

Ukoliko je šećer nereguliran i vrijednosti su varijabilne, vjerojatnost da će se brže razviti oštećenje živaca veća je nego kod osoba koje imaju dobro kontroliran šećer.

Dijabetesna neuropatija je oštećenje živaca koje nastaje kod bolesnika koji imaju dijabetes, i to kao posljedica dugotrajno povišenog šećera u krvi. To je heterogena grupa poremećaja živčanog sustava bolesnika sa dijabetesom. Predstavlja kompleks kliničkih sindroma koji zahvaćaju različite regije živčanog sustava pojedinačno ili u kombinaciji. Zbog toga se manifestira sa puno simptoma i znakova bolesti.

Dijabetesna neuropatija spada među najčešće komplikacije dijabetesa i značajan je uzrok invalidnosti. Procjena o učestalosti neuropatije vrlo je različita i varijabilna u odnosu na istraživanja iz različitih zemalja. Tako, u SAD 5%-100% pacijenata sa dijabetesom ima oštećenje živaca, s tim da kod 50% pacijenata dijagnoza nije postavljena. Dijabetesna neuropatija uzrokuje slabost i ataksiju (poremećena koordinacija pokreta mišića), što je 15 puta češće u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes.

Osnovna podjela neuropatije je svrstavanje ovog poremećaja u tri podgrupe: subklinička forma bolesti koja se može dijagnosticirati samo posebnim testovima, prošireno oštećenje živaca koje daje odgovarajuće simptome i postojanje samo regionalnih simptoma.

Napredovanje oštećenja živaca u direktnoj je vezi sa razinom šećera u krvi. Ukoliko je šećer nereguliran i vrijednosti su varijabilne, a najčešće su iznad normalnih, vjerojatnost da će se brže razviti oštećenje živaca veća je nego kod osoba koje imaju dobro kontroliran šećer. To nastaje kao posljedica toga što stanice "pamte" da je šećer bio povećan i nastavlja se proces njihovog oštećenja i u periodu kada je šećer normalan. Zato nikada nije dobro da pacijent misli o razini šećera u krvi samo pred kontrolu kod liječnika.

Ispitivanja na većem uzorku pacijenata pokazuju da se 2-3 godine nakon postavljanja dijagnoze dijabetesa razvijaju simptomi neuropatije kod bolesnika sa tipom 1, dok se kod bolesnika sa tipom 2 često otkriju simptomi neuropatije pri samom postavljanju dijagnoze dijabetesa, jer je progresija simptoma vrlo spora i pacijent ih ne prepozna.dijabetes | ataksija | dijabetesna neuropatija | šećer u krvi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana