Kronična upala štitnjače

Kronična upala štitnjače predstavlja vjerojatno najčešći uzrok smanjene funkcije štitnjače. Također je vjerojatno najčešći uzrok povećanja štitnjače kod djece i mladih.

Miksedem je težak stupanj smanjene funkcije štitnjače i predstavlja posljednji stadij razvoja oštećene strukture žlijezde i njene funkcije. Najčešće je posljedica kroničnog limfocitarnog tireoiditisa. Varijanta ove kronične upale je tzv. Riedelova struma, koja nastaje kao posljedica pretvaranja tkiva žlijezde u vezivno tkivo, tako da tegobe sa jedne strane nastaju kao posljedica smanjene funkcije žlijezde, a sa druge strane kao posljedica lokalnih tegoba uslijed oživljavanja same žlijezde.

Hašimotov tireoiditis je obično posljedica virusne infekcije, pri čemu organizam reagira tako što umjesto da stvara antitijela na virus, antitijela stvara na svoje stanice, odnosno na stanice štitne žlijezde.

Zbog toga što se pri biopsiji finom iglom i citopatološkim pregledom u mikroskopskom polju nađu gotovo isključivo limfociti, bolest se definira kao limfocitarni tireoiditis. Budući da su kliničke tegobe koje bolesnik ima obično beznačajne, prvi stadij bolesti prođe nezapaženo, ukoliko se održava normalna funkcija žlijezde.

Kada dođe do smanjene lučenja hormona, osoba ima tegobe koje su posljedica smanjene koncentracije hormona štitne žlijezde: umor, lijenost, pospanost, suha koža, otežano pamćenje, usporen rad srca, kronična opstipacija.

Dijagnoza se postavlja na osnovu vrijednosti hormona i prisutnosti antitijela u serumu pacijenta. Neophodna antitijela za postavljanje dijagnoze su TPO antitijela. Ultrazvučni pregled ovakvih pacijenata pokazuje da je žlijezda uvećana i da ima veći broj čvorića.

Ukoliko su ti čvorići veći od 0,5 cm, neophodna je dopunska dijagnoza radi isključivanja mogućih tumora žlijezde. Kontrola i liječenja ovih pacijenata obavlja se pregledom kod endokrinologa jednom u 3-4 mjeseca.štitna žlijezda | kronična upala štitnjače | miksedem | štitnjača | Hašimotov tireoiditis |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana