Voćem do zdravlja

Voćem do zdravlja

Još od starih vremena je voće imalo značajnu ulogu u ljudskoj prehrani, a u novije vrijeme postaje vrlo važan čimbenik u prevenciji mnogih bolesti.

U suvremenoj prehrani, voće i proizvodi od voća preporučuju se ne samo kao desert već i kao dio obroka, ili čak kao cijeli obrok. Voće je značajno u prehrani jer drži sitost, sadrži malo kalorija, a ima puno korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu. Odavno se zna da je voće puno vitamina i minerala, ali je u novije vrijeme utvrđeno da voće sadrži i druge sastojke koji su ljekoviti i povoljno djeluju protiv puno bolesti.

Voće ima vrlo veliku biološku vrijednost jer sadrži: vitamine, minerale, oligoelemente, esencijalne masne kiseline, biljna vlakna, biljne masti, ugljene hidrate, beta-karoten, antioksidante, eterična ulja, aromatične sastojke, enzime, celulozu, fitoncide, tanine..

Voće povoljno djeluje na organizam u savladavanju mnogih bolesti. Zbog velikog sadržaja vode u sebi gasi žeđ i pomaže protiv pretilosti. Željezo iz voća pomaže protiv anemije, protiv gubitka pamćenja, a osobito se preporučuje ženama u trudnoći.

Vitamina C ima dosta u voću, a on pomaže protiv alergije, anemije, umora, prehlade, bolesti srca i krvnih žila, neplodnosti, impotencije i dijabetesa.
Folne kiseline osobito ima u južnom voću, a ona je efikasna u borbi protiv raka, depresije, srčanih bolesti, nesanice, osteoporoze i reumatoidnog artritisa.
Magnezija, vitamina E i selena ima u koštunjavom voću, a ono se preporučuje kod anksioznosti, stresa, povišenog krvnog tlaka, kamena u bubregu, katarakte i problema sa prostatom.Voće u sebi sadrži antioksidante, što povoljno djeluje protiv slobodnih radikala. Zbog toga voće vrlo povoljno djeluje protiv raznih infekcija i nekih vrsta raka.

Preporučuje se sirovo voće, jer ono sadrži najviše korisnih sastojaka. Za pojedine osobe se preporučuje kuhano voće, pošto se lakše probavlja. Najbolje je jesti voće kao poseban obrok jer tako najbolje djeluje na organizam, jer voće uz obrok kod većine ljudi izaziva probleme sa probavom.vitamin C | vitamini | antioksidanti | prehrana | probava | voće | magnezij |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana