Pretilost kod muškaraca smanjuje kvalitetu sperme

Pretilost kod muškaraca smanjuje kvalitetu sperme

Postoji još jedan razlog zašto muškarci trebaju izbjegavati pretilost. Pored već poznatih posljedica, kao što su visok krvni tlak i dijabetes, posljedica je i smanjen broj spermatozoida u spermi.

Ukoliko imate pretilog muškarca koji nije potpuno plodan i ženu koja je plodna, njen visok stupanj plodnosti kompenzirat će nisku kvalitetu spermatozoida i takav par neće imati problema, izjavio je Dr. William Ledger, profesor Ginekologije i akušerstva Britanskog univerziteta u Sheffieldu. Međutim, ako su oba partnera pretila, onda će imati problema jer i pretilost kod žena ima negativan efekt na mogućnost oplodnje.

Škotski znanstvenici s Univerziteta u Aberdinu ispitivali su uzorke sperme uzete od više od 5.000 muškaraca iz Škotske i podijelili ih u grupe na temelju njihovog indeksa tjelesne mase (BMI). Oni koji su imali taj indeks normalan (20-25) imali su višu razinu spermatozoida nego oni koji su bili pretili.

Pretili muškarci imaju 60% veće šanse da imaju lošiji kvalitetu sperme i 40% veće šanse da im spermatozoidi nisu normalni. Uzrok leži u tome što masno tkivo utječe na metabolizam seksualnih hormona, što ometa stvaranje spermatozoida.
Pretjerano mršavi muškarci također mogu imati slične probleme kao i pretili.muškarac | pretilost | sperma | muškarci | BMI | spermatozoidi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana