Ne stidite se depresije

Kod nas, nažalost, i dalje postoji zabluda da je sramota bolovati od mentalnog poremećaja. I kada neko boluje od depresije, on se ne želi liječiti jer misli da je sramota tražiti pomoć liječnika.

Poremećaji mentalnog zdravlja, pa i depresija, su kompleksne bolesti koje se mogu liječiti, a većina njih može se i izliječiti. Depresija je bolest, i tako je treba tretirati, slična bolestima kao što su gripa, prehlada, dijabetes, povišen krvni tlak...
Uzroci depresije često nisu prosti, najčešće je u pitanju nekoliko različitih uzroka: nasljedni čimbenici, neki tragični događaji, dugotrajna bolest, poremećaji u mozgu i drugo.
Simptomi variraju kod svake osobe, a ovise o intenzitetu uzroka i o mnogim drugim razlozima. Neki od najčešćih i najuočljivijih simptoma depresije su: nagla promjena apetita, glavobolja, letargija, slabost, kronična iscrpljenost i pospanost, nesanica, melankolija, zamišljenost, nezainteresiranost za bilo kakve poslove, problemi sa probavom, gubitak volje, neosnovani osjećaj krivice, česte promjene raspoloženja, nezainteresiranost za seks, neprilagođenost. Ukoliko osoba ima nekoliko od navedenih simptoma u dužem vremenskom periodu, može se sa sigurnošću tvrditi da boluje od depresije.

Od depresije mogu oboljeti i muškarci i žene bez obzira na godine starosti. Istraživanja pokazuju da žene imaju više problema sa depresijom od muškaraca ili se više žena liječi od depresije (muškarce je više sramota priznati da boluju od depresije).

Kako je depresija sama po sebi kompleksna, tako je i liječenje kompleksno, a nekad mukotrpno i dugotrajno. Važno je da liječenje vodi stručnjak, a način, efikasnost i dužina liječenja ovise o samom pacijentu, jer svaki pacijent drugačije reagira na razne metode liječenja. Za liječenje depresije treba koristiti sve što pomaže, a to mogu biti: lijekovi, psihoterapija, aromaterapija, alternativna medicina, fizičke aktivnosti, način prehrane, masaža i pomoć obitelji. Reakcije na načine i metode liječenja po pravilu su individualne, pa je zato stalni nadzor liječnika neophodan kako bi se znalo "što povećati a što smanjiti" tijekom trajanja terapije.

Bez obzira na vrstu bolesti i njenu "težinu", ohrabruje činjenica da je depresiju moguće liječiti. Liječenjem depresije nakon određenog vremena simptomi se znatno ublažavaju ili potpuno nestaju. U mnogim slučajevima nakon nekoliko mjeseci terapije dolazi i do potpunog izlječenja.liječenje | bolest | mentalni poremećaj | depresija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  subota, 21.11.'15 | 19:12

    Depresija

    Srdacan pozdrav...sa dijagnozo ansioznosti pila sam jedno krace vrijeme lorsilan..te pune 2 god nastavila piti deprozel. Lijekove sam prestala uzimati prije nepuna 3 mjeseca...ali nazalost sve se vratilo...mislim da mi je dijagnoza i depresija i tjeskoba...a ansioznost se povukla...uvijek sam u nekom grcu i mracnim mislima...molim vas za savijet...

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana