Rak štitnjače

Čvorići u predjelu štitnjače predstavljaju čest nalaz, ali su karcinomi štitnjače relativno rijetka stanja. Na 100.000 stanovnika godišnje ima oko 7 novih bolesnika sa ovom dijagnozom.

Za razliku od druge vrste karcinoma, smrtnost pacijenata sa karcinomom štitnjače je mala. Ova kontradiktornost objašnjava se samom prirodom tumora. Oni se vrlo sporo razvijaju i ostaju lokalizirani u žlijezdi dugi niz godina, što daje dobre šanse za njihovo liječenje.

Obično počinju kao čvorići u žlijezdi, a vrlo su česti prije svega kod osoba ženskog spola. Prema statistikama SAD, procjenjuje se da oko 4% cjelokupne populacije ima manji ili veći čvor u predjelu štitne žlijezde i da je odnos žena i muškaraca 4:1. U dječjem uzrastu, promjena se rjeđe javlja i manja je od 1%, između 11. i 18. godine učestalost je 1,5%, a kod osoba starijih od 60 godina preko 5%.

Pored vidljivih čvorova u predjelu štitne žlijezde, ultrazvučni aparati prepoznaju postojanje čvorova daleko manjih dimenzija od onih koji se mogu vidjeti golim okom, tako da se pretpostavlja da više od 50% osoba starijih od 50 godina ima promjene u predjelu štitnjače. Preko 95% čvorova štitnjače ima dobroćudne karakteristike, ali je važno rano prepoznati one čvorove koji imaju karakteristike zloćudnog tumora.

Više od 95% karcinoma počinje manjim ili većim čvorom u predjelu štitne žlijezde. Ponekad, osobito kod djece, uvećana limfna žlijezda na vratu predstavlja prvi znak bolesti, mada se pažljivim ispitivanjem utvrđuje da li je propuštena prilika za rano prepoznavanje malog čvora u predjelu štitnjače.

Faktori rizika za zloćudni tumor štitne žlijezde su: terapija zračenjem dijela vrata tijekom djetinjstva ili izloženost zračenju, genetika i spol (čvorovi su češći kod žena, ali zloćudni tumor štitnjače češće imaju muškarci).

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda endokrinologa, laboratorijskih analiza, ehosonografskim pregledom, biopsije finom iglom i, po potrebi, scintigrafijom štitne žlijezde.štitnjača | štitna žlijezda | rak štitnjače | zloćudni tumor štitnjače |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana