Kadulja (Salvia officinalis)

Kadulja (Salvia officinalis)

Kadulja se upotrebljava kao ljekovita biljka tisućama godina, a i danas se koristi za proizvodnju suvremenih lijekova i preparata, jer djeluje kao antibiotik širokog spektra.

Latinski naziv za kadulju je Salvia officinalis. Kadulja je livadska biljka, ali se uzgaja i u vrtovima, a njeni listovi i cvjetovi sakupljaju se u Svibnju i Lipnju. Cijela biljka ima jak i oštar miris, a ljut okus. Listovi i cvjetovi se osuše pa se od njih prave čajevi, ocat i razna eterična ulja. Tekućine napravljene na bazi kadulje piju se kao lijek ili se koriste za ispiranje grla ili premazivanje bolnih mjesta i rana.
Čaj od kadulje povoljno djeluje kod sljedećih bolesti i tegoba: vaginalna ispiranja, kao afrodizijak, kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija, zaustavlja mlijeko za prestanak dojenja, jača imunitet i organizam, kod upale usne šupljine i grla, povećanje apetita, pri infekcijama dišnih putova, protiv astme i bronhitisa, protiv vrtoglavice i paradontoze.

Kadulja djeluje na organizam kao sedativ, antiseptik i antibiotik širokog spektra. Ona ima i antimikrobno djelovanje kao konzervans. Istraživanja su pokazala da u preparatima na bazi kadulje ima sljedećih korisnih sastojaka: acetat-linalina, bornila, kalijeve soli, tanina, fenol-karbonske kiseline, flavonoida i cineola.

U suvremenoj medicini ekstrakt kadulje dodaje se pastama za zube kako bi povoljno utjecao na zube i desni. U novije vrijeme na tržištu su se pojavile i tablete protiv upala grla i osvježavanja daha na bazi ljekovitih osobina kadulje. U kozmetici se koristi za pravljenje krema protiv kožnih infekcija i herpesa ili šampona protiv prhuti. Kadulja se koristi i kao začin i dodatak jelima. Kadulja je univerzalna ljekovita biljka ali nije poželjno da je koriste: trudnice, dojilje i epileptičari. Također se ne preporučuje dugotrajna neprekidna upotreba čajeva od kadulje, jer mogu izazvati konvulzije.
Prije upotrebe kadulje, treba se posavjetovati sa liječnicima ili farmaceutima.čaj od kadulje | biljka | ljekovita biljka | salvia officinalis | čaj | kadulja |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana