Da li je Alchajmerova bolest posljedica infekcije?

Da li je Alchajmerova bolest posljedica infekcije?

Znanstvenici tvrde da bi Alchajmerova bolest u nekim slučajevima mogla nastati kao posljedica infekcije, ili čak kao prenosiva bolest.

Ako se utvrdi da Alchajmerova bolest nastaje zbog infekcije, može se pronaći lijek za nju ispitujući miševe kojima je presađeno moždano tkivo ljudi oboljelih od Alchajmerove bolesti, tvrdi tim američkih znanstvenika koji je došao do pretpostavke da se spomenuta bolest razvija kao posljedica infekcije.

Kod miševa "zaraženih" tkivom ljudskog mozga uočena su oštećenja karakteristična za Alchajmerovu bolest, a nakon nekog vremena ta oštećenja su se proširila na čitav mišji mozak. S druge strane, miševi kojima je presađeno tkivo mozga zdravih osoba, nisu pokazivali nikakve promjene na mozgu.

Otkriće pokazuje da neki od slučajeva Alchajmerove bolesti mogu biti posljedica infektivnog procesa, na sličan način kao što bolest ludih krava nastaje zbog infekcije bolesnim proteinima. Bolest se može širiti pretvaranjem dobrih proteina u loše. Loši proteini se akumuliraju u mozgu, stvarajući naslage koje uništavaju stanice neurona. 

Znanstvenici upozoravaju da istraživanje još uvijek nije završeno i da nije utvrđeno da li se proces pokazan na miševima odvija i u ljudskom mozgu, osobito zbog toga što je eksperiment izveden u vještačkim uvjetima.proteini | infekcija | mozak | bolest | Alchajmerova bolest | neuron |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana