ŠTO JE CTG?

ŠTO JE CTG?

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa, odnosno njegove ugroženosti tijekom trudnoće i porođaja pomoću specijalnog uređaja.

Kardiotokografija (CTG) podrazumijeva grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida maternice tijekom trudnoće i tijekom porođaja. Metoda istovremeno očituje stezanje maternice i otkucaje srca ploda. Stezanja maternice (kontrakcije) i otkucaji srca ploda bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid (kožu na trbuhu). U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda linija (krivulja), određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tijekom trudnoće ili porođaja.

U CTG-u razlikujemo vanjsko i unutarnje mjerenje.

Vanjsko mjerenje
Dvije različite elektrode (sonde) mjere aktivnosti preko kože trbuha trudnice tako što jedna sonda registrira srčanu aktivnost ploda, a druga sonda aktivnost mišića maternice trudnice.

Unutarnje mjerenje
Kroz grlić maternice se ubaci kateter i elektrode koje se povezuju sa glavom ploda i na taj način se registriraju aktivnosti maternice i grlića maternice, kao i srčana aktivnost ploda. Unutarnje mjerenje preciznije, ali je njegov karakter invazivan.

CTG-om se radi procjena postojanja bilo kakve patnje ploda pri kraju trudnoće i pri samom porođaju. Istovremeno praćenje kontrakcija maternice i srčanih radnji fetusa pruža značajne podatke o stanju ploda u maternici.

Primjena ove metode je značajno smanjila komplikacije u perinatologiji, ali još uvijek postoji veliki broj lažno pozitivnih nalaza. Zato stručnjaci preporučuju provjeru nalaza ostalim nalazima i ultrazvučnim pregledom. Jedna od mogućih posljedica lažnog nalaza je nepotrebna primjena carskog reza, kada za to nema stvarnih indikacija.

Tijekom trudnoće kontrakcije utječu na stanje krvotoka u maternici i posteljici, kao i na snabdijevanje fetusa kisikom. Kada su cirkulacija krvi i funkcije posteljice uredni, stanje ploda se smatra dobrim i pretpostavke su da porođajne kontrakcije vjerojatno neće ugroziti plod. Ako cirkulacija krvi i funkcije posteljice nisu pravilni i uredni, može doći do komplikacija i ugrožavanja samog fetusa.

CTG se može primjenjivati od 28. tjedna trudnoće, ali se preporučuje i primjena je najčešća posle 35. tjedna. Osobito je važno praćenje rizičnih trudnoća, kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni tlak ili ako su Rh-negativne.

Ginekolozi savjetuju CTG svaka dva tjedna, a po potrebi i svakih sedam dana. Kada postoji mogućnost, po potrebi se može vršiti monitoring tijekom porođaja.maternica | fetus | carski rez | trudnoća | perinatologija | kontrakcije | kardiotokografija | porođaj | trudnica | CTG |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana