Manjak sna i stres potiču pretilost

Manjak sna i stres potiču pretilost

Kvaliteta i trajanje sna u kombinaciji s kontrolom stresa mogu pomoći u borbi protiv pretilosti.

U šestomjesečnom istraživanju u kojem su sudjelovale 472 pretile osobe utvrđeno je da su ispitanici koji su spavali previše ili premalo imali znatno manje izglede za smanjenje tjelesne težine. Uz to, učesnici istraživanja kod kojih je zabilježena veća izloženost stresu su također bili manje uspješni u pokušajima da izgube suvišne kilograme. U studiji provedenoj u Centru za zdravstvena istraživanja ispitanici su prosječno konzumirali oko 500 kalorija dnevno manje nego prije početka istraživanja, a bili su i uključeni u redovne tjelesne aktivnosti.

Znanstvenici sa Univerziteta u New York-u objavili su i da je povezanost manjka sna i većeg apetita bila izraženija kod žena. Pokazalo se da su ispitanice nakon četiri sata sna tijekom sljedećeg dana konzumirale prosječno 329 kalorija više nego inače. Muškarci su poslije tako kratkog sna unosili prosječno 263 kalorije više. Neispavanim učesnicima istraživanja najdraža je bila hrana s visokim postotkom proteina i masti. Ovim tempom bi se za godinu dana tjelesna težina ispitanika povećala za 15 kilograma. Brojne ranije studije su već ukazale na povezanost nedovoljnog trajanja sna i većeg rizika za prikupljanje suvišnih kilograma. U istraživanju je učestvovalo 13 žena i 13 muškaraca uzrasta od 30 do 45 godina, od kojih nijedan učesnik istraživanja nije imao prekomjernu tjelesnu težinu niti je imao poteškoća sa zdravljem. Osobe koje ne spavaju dovoljno mogu imati do 48% veći rizik za razvoj bolesti srca, a duža razdoblja pomanjkanja sna mogu rezultirati i povećanjem izgleda za srčani i moždani udar.

Istraživanje je potvrdilo da je većini ljudi potrebno između 6 i 8 sati sna, a znanstvenici dodaju da je kroničan manjak sna povezan sa povećanjem razine hormona i kemijskih spojeva presudnih za pretilost, i da povećava rizik od povišenog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i povišene koncentracije kolesterola u krvi.stres | san | masti | pretilost | proteini |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana