Andropauza (muška menopauza)

Andropauza (muška menopauza)

Iako je menopauza izraz koji se do sada povezivao samo za žene, prema mišljenju stručnjaka i u životu muškaraca postoji period koji može predstavljati mušku menopauzu.

Kada koristimo termin menopauza kod žena, to se odnosi na nagli pad ženskog spolnog hormona – estrogena, u trajanju od tri do pet godina, kada jajnici prestaju funkcionirati kako treba. Kod muškaraca je drugačija situacija. Kod njih postoji pad testosterona u prosjeku za 1% godišnje počevši od 30. godine, i to se ne javlja kod svakog muškarca. Kod vrlo zdravih muškaraca razina testosterona se održava duže.

Testosteron nije lijek za sve i svakoga. Postoji jedan dio starijih muškaraca kojima će koristiti ova terapija, ali to ne znači da bi sve muškarce trebalo tako liječiti. Ciljana grupa su muškarci od 50 do 60 godina starosti kod kojih je najprije potrebno utvrdili da li imaju simptome povezane sa niskom razinom testosterona, a zatim uraditi i analize krvi.

Simptomi niskog nivoa testosterona mogu biti: nizak libido, smanjena erekcija, manjak energije i opća slabost. Dio problema može biti u tome što je veoma teško precizno izmjeriti razinu testosterona u krvi.

Muškarci bi trebali biti oprezni jer se testosteron lijekovi mogu lako nabaviti na internetu, kao i kod liječnika koji imaju niske standarde za prepisivanje lijekova.Neki liječnici također prepisuju gonadotropin, lijek koji stimulira produkciju testosterona i koji se ponekad koristi za liječenje problema plodnosti kod žena, a nalazi se u centru pozornosti jedne kontraverzne dijete. Ovaj lijek ne treba koristiti kao zamjenu testosterona, jer može izazvati puno problema, a najbolja stvar koju muškarci mogu uraditi je to da ne počinju sa terapijom, osim ako je u potpunosti ocijenjeno da je ona potrebna.

Zlouporaba ovih lijekova kod muškaraca, kako starijih tako i mlađih, može biti opasna.
Neki od rizika mogu biti: skupljanje testisa, smanjenje razine dobrog kolesterola, akne i proširenje prostate.prostata | lijekovi | erekcija | gonadotropin | andropauza | testosteron | libido | menopauza |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana