Psihofizički uzroci impotencije

Psihofizički uzroci impotencije

Impotencija (lat. impotens - nemoćan) je po definiciji nemogućnost postizanja, odnosno održavanja dovoljne erekcije potrebne za spolni odnos. Uzroci mogu biti psihičkog i fizičkog porijekla.

Uzroci

Fizičke povrede samog organa, disfunkcija vena, odnosno arterija koje služe da provedu krv u ud kako bi došlo do pune erekcije i razne bolesti (depresija, karcinom prostate, hipopituitarizam, polineuritis, dijabetes ili alkoholizam). Također, impotenciju mogu izazvati i uporaba određenih lijekova, ili drugih supstanci na koje bi vas vaš liječnik prije konzumiranja trebao upozoriti. Impotencija nastala fizičkim uzrokom može biti trajna, ali također ne mora. Pri svakoj povredi organa obvezno se posavjetovati sa liječnikom radi otklanjanja problema.

Malo kompliciraniji za rješavanje je nemogućnost dostizanja ili održanja erekcije dovoljne za snošaj psihogene prirode. Dakle, sve je u glavi. U tim slučajevima razgovor je vrlo važan i partnerica bi trebala biti uključena u sve dijelove vašeg liječenja kod seksualnog terapeuta ili psihologa.


Dokazivanje

Jedna od čestih situacija gdje se manifestira impotencija je ta gdje muškarac pristupa partnerici sa ciljem da joj, a i samom sebi, dokaže muškost, odnosno mogućnost da obavi snošaj. Tada prilazi ženi s potajnim strahom da bi mogao zatajiti, a to je dovoljan razlog da mu zaista ne pođe za rukom da obavi snošaj.


Osjećaj manje vrijednosti

Među uzrocima impotencije važan čimbenik je autosugestija. Ima muškaraca koji bez objektivnih razloga sami sebi dokazuju kako nisu punovrijedni muškarci i kako im pri pokušaju snošaja vjerojatno neće uspeti zadovoljiti ženu. Kad s takvim uvjerenjem o sebi ipak pristupe ženi, onda je vjerojatno da će doista i zatajiti.


Veličina spolnog organa

Isto važi za predrasude nekih muškaraca o dimenzijama spolnog organa. Kad je muškarac uvjeren da mu spolni organ nije dovoljno razvijen da bi mogao imati uspješan snošaj, onda se može dogoditi da pri pokušaju snošaja zaista dođe do impotencije. No, tome onda nije razlog nešto slabije razvijen spolni organ, već muškarčevo osjećanje manje vrijednosti.


Druga žena

Impotenciju može izazvati nesvjesno odbijanje jednog muškarca da ga više ne privlači trenutna partnerica, ili čak, da je zaljubljen u drugu ženu, ali iz nekih razloga ne želi to svjesno sebi priznati pa ga gubitak interesa, odnosno impotencija konkretno, pri spolnom odnosu sa trenutnom partnericom odaje.


Nesigurnost

Impotencija je često znak nedovoljne prilagođenosti muškarca partnerici ili nedostatka vještine u ophođenju sa ženama. Tada je impotencija izraz izvjesne muškarčeve nesigurnosti u seksualnoj ulozi. Ona može biti posljedica moralnih kočnica u odnosu prema ženi. Ponekad muškarac ima teškoće s potencijom kad želi da deflorirati neku djevojku koju ne namjerava uzeti sa ženu ili onda kad pored svoje supruge želi imati i vanbračnu vezu. Kod osjetljivih, osjećajno bogatih muškaraca, impotencija je često posljedica njihovog unutarnjeg konflikta između nagonske potrebe za spolnim zadovoljenjem i nedovoljne emocionalne zainteresiranosti za određenu ženu.


Skrivena homoseksualnost

Također može biti jedan od uzroka impotencije pri snošaju sa ženom. Muškarci koji imaju afinitete prema muškarcima, a još nisu svjesni toga, pa im snošaj sa ženom ne pruža uzbuđenje.erekcija | spolni organ | impotencija | impotens | spolni odnos | snošaj |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana