Carski rez ili prirodan porod?

Carski rez ili prirodan porod?

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja u okviru kojeg je ustanovljeno povećanje broja porođaja carskim rezom. Veliki broj carskih rezova ne mora nužno dovesti do zdravije novorođenčadi.

Studija je objavljena u časopisu "Maternal-Fetal and Neonatal Medicine". "Ako se carskim rezom ne poboljšava zdravlje beba, zašto ne probati sa vaginalnim porodom ako trudnoća nije rizična", pita se istraživač studije Christopher Glantz, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Rochester-u. On je analizirao i cijene rada indukcija i carskog reza u 10 bolnica u okolici New York-a između 2004. i 2008. godine. Cijene ovih intervencija bile su različite u svim bolnicama, ali nisu imale utjecaj na zdravlje novorođenčadi. U studiji je uzimana u obzir opremljenost bolnica i podaci o ženama trudnicama, kao i procjene rizika trudnoće. Ustanovljeno je da je ponekad izveden carski rez i kod niže rizičnih trudnoća. "Trudnoća je normalna stvar i porođaj bi trebao proteći normalno i prirodno ako je sve u redu", kaže dr Glantz.

Postoji nekoliko načina da se liječnici potaknu na obavljanje normalnog poroda, uključujući i uporabu lijekova za ublažavanje bola i širenje grlića maternice. Indukcija može potrajati danima, a ponekad nije ni potrebna, ili liječnici sve završe carskim rezom, a često je priroda sama to mogla obaviti bez problema.

Carski rezovi su operacije i zato uvijek nose rizik. Postoji rizik od infekcije i rizik od krvarenja, a jedan carski rez često dovodi do još jednog carskog reza u narednim trudnoćama.

I indukcija i carski rez ponekad su korisni, ali razlog za ovakve intervencije mora biti jasan. Ako ginekolog predlaže indukciju ili carski rez, moraju postojati medicinski razlozi i indikacije. Ako se takve intervencije rade iz marginalnih razloga ili zbog prividnih pogodnosti, žene ne treba da pristanu na njih.carski rez | indukcija | beba | trudnoća | porod |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana