Hormonske promjene kod žena

Hormonske promjene kod žena

Žene uglavnom prepoznaju hormonske promjene po karakterističnim oscilacijama raspoloženja, ali je utjecaj hormonskog ciklusa daleko veći.

Žene uglavnom prepoznaju hormonske promjene po karakterističnim oscilacijama raspoloženja pred menstruaciju, ali je utjecaj hormonskog ciklusa daleko veći. Razina estrogena, progesterona i testosterona utječe na izdržljivost i doživljaj bola, doprinosi da manje ili više osjećamo glad, budemo manje ili više kreativni, a od hormona ovisi i otpornost našeg organizma.

Od 1. do 5. dana ciklusa
U ovoj fazi počinje lučenje estrogena i testosterona. Pozitivno gledamo na svijet i raspoloženje nam se popravlja. Samopouzdanje raste, pa je ovo idealno vrijeme za važne razgovore, uspostavljanje novih kontakata i izlaske. Ako budete vodili računa o zdravoj prehrani, u ovoj fazi ćete imati manje napada gladi nego obično. Razina progesterona je i dalje niska, a istraživanja su pokazala da na početku ciklusa žene jedu u prosjeku 12% manje nego uobičajeno. Neke žene se osjećaju iscrpljeno. Uslijed krvarenja moguć je blagi nedostatak željeza, pa se preporučuje konzumiranje mesa, jaja, mahunarki i vitamina C. Imunitet je nešto slabiji, što znači da postoji opasnost od prehlade. Zato provodite što više vremena na svežem zraku.
 
Od 6. do 12. dana ciklusa
Raste razina estrogena i testosterona. Sada je pravi trenutak za pregled dojki, bilo da ga obavljate sami ili kod liječnika. Tkivo je sada izuzetno meko, pa je osjetljivost na bol manja.

13. dan ciklusa
Luči se najviše estrogena. Mozak sada radi punom parom. Što više estrogena i testosterona ima u krvi, to bolje funkcioniraju moždane stanice. U ovoj fazi ciklusa žene izuzetno brzo rasuđuju, vrlo su kreativne i poboljšava im se sposobnost reagiranja. Izaberite ovaj period za važne razgovore na poslu, za učenje ili upražnjavane omiljenog hobija. Neposredno pred ovulaciju žena djeluje privlačnije na muškarce, pa slobodno flertujte. Energija i stvaralačka snaga su na najvišoj razini, pa ćete postizati odlične rezultate i u sportu. Ovo je idealno vrijeme da prestanete da pušite, pošto estrogen ublažava neugodne simptome odvikavanja.

14. dan ciklusa
Ovulacija. Ovo je period kada smo najmanje osjetljive na bol, pa je zato vrlo pogodan za neugodne posjete stomatologu ili za masažu. Ovo je dan kada su žene najviše raspoložene za nježnosti i ostala ljubavna zadovoljstva. Rizik od povreda je tri puta veći nego ostalim danima. Ako vježbate, pazite da ne povrijedite koljena, jer estrogen povećava osjetljivost ligamenata.

Od 15. do 22. dana ciklusa
Ovo je period kada su žene najsmirenije, a sve zahvaljujući hormonu progesteronu, koji priprema tijelo za moguće oscilacije. Iskoristite ovo vrijeme da biste se bavili stvarima koje vas opuštaju ili uradili nešto što odavno odlažete, npr. pospremite stan. Sagorijevanje masti u ovom periodu optimalno funkcionira. Pošto je proizvodnja energije u tijelu u ovom periodu za oko 30% veća, možete se baviti sportovima, kao što su brzo hodanje ili vožnja bicikla.

Od 23. do 28. dana ciklusa
Opada razina svih hormona. U ovom periodu organizmu je potrebno u prosjeku više od 200 dodatnih kalorija. Zbog toga se povećava potreba za slatkišima, masnom i slanom hranom. Razdražljivi ste i nervozni. 30% žena sada ima simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Živčani sustav je osjetljiviji, ako imate problema lakše ćete se iznervirati, a mučit će vas i sumorne misli. Ženama koje pate od ovih simptoma stručnjaci savjetuju pojačan unos vitamina B6, kalcija i magnezija. Sportovi izdržljivosti, kao što su vožnja bicikla i brzo hodanje, doprinose oslobađanju hormona sreće koji djeluju protiv stresa. Šetnja ili odlazak u saunu također opuštaju i ublažavaju simptome PMS-a.


Tri hormona koji nas kontroliraju

Estrogen
Ovo je zajednički naziv za najvažnije ženske spolne hormone koji potiču sazrijevanje jajne stanice i učestvuju u ovulaciji. Od estrogena, između ostalog, ovise debljina kože, jačina kostiju i raspoloženje.

Progesteron
Hormon žutog tijela preuzima glavnu ulogu u drugoj polovici ciklusa. On priprema maternicu za trudnoću. Ako ne dođe do oplodnje, razina progesterona ponovno opada.

Testosteron
Ovo je muški hormon koji, međutim, u manjim količinama proizvode i žene. On utječe na seksualno zadovoljstvo, važan je za rast i očuvanje mišića i ukoliko je potrebno smanjuje razinu kolesterola u krvi.strogen | ciklus | hormoni | progesteron | hormon | PMS | testosteron |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana