Smijeh podiže prag izdržljivosti bola

Smijeh podiže prag izdržljivosti bola

Smijeh u društvu prijatelja pomaže nam da se oslobodimo bola zahvaljujući kemijskim supstancama koje u tom trenutku preplave naš mozak.

Istraživači su proveli eksperimente u laboratorijskim uvjetima tijekom kojih je jedan dio volontera gledao komedije, a drugi emisije o golfu ili životinjama, dok im je istodobno kontrolirana otpornost na bol. Obavljen je i jedan test u vrijeme trajanja kazališnog festivala, gdje su volonteri gledali nastupe stand up komičara ili neki dramski komad. Tijekom svih ovih testova volonteri su bili izloženi određenom stupnju fizičke boli.
Istraživači su otkrili da je svega 15 minuta smijeha dovoljno da se prag izdržljivosti bola podigne za 10%. Oni su, međutim, primijetili da nije svaki smijeh ljekovit. Naime, olakšanje pruža samo opušteni, neusiljeni smijeh od kojeg vam se oči refleksno zatvaraju i koji najčešće iskusimo u društvu, a vrlo rijetko kada smo sami.

Zaštita od bola koju pruža smijeh dolazi po svemu sudeći od endorfina, kompleksne kemijske supstance koja pomaže u prenošenju poruka između neurona, ali također umiruje signale fizičke boli i stresa. Endorfin se luči i prilikom fizičke vježbe, trčanja, plivanja, joge, i slično. Znanstvenici vjeruju da se tijekom smijeha ovaj hormon luči nehotičnim mišićnim grčem kada samo izbacujemo zrak bez udisanja. Istraživači smatraju da ovi eksperimenti pomažu u razumijevanju psiholoških i društvenih mehanizama koji izazivaju smijeh i ističu da je grupa glavni faktor za izlučivanje endorfina.

Prema jednoj teoriji, smijeh pomaže transmisiju signala privrženosti, učvršćujući veze između pojedinaca. Prema drugoj, smijeh u grupi potiče društvenu suradnju i kolektivni identitet i kao takav predstavlja evolucijsku alatku koja čovjeku pomaže u preživljavanju.hormon | mozak | bol | endofrin | smijeh |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana