Trudnica vegetarijanac

Trudnica vegetarijanac

Za neke žene koje su vegetarijanke trudnoća može biti izazov za konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i ribe, u želji da se bebi osigura što veći broj hranljivih tvari.

Ukoliko se žena i tijekom trudnoće hrani po vegetarijanskim principima, korisno je da konzumira ribu i morske plodove. Riba uspješno nadoknađuje potrebu za proteinima, ona je izvor Omega3 masnoća koje su važne u formiranju bebinog mozga.
Za vrijeme trudnoće, mliječni proizvodi igraju veliku ulogu u osiguravanju prijeko potrebnog kalcija mami i bebi. Trudnicama je potrebno 1.500 miligrama kalcija dnevno kako ne bi gubile na koštanoj masi. Ukoliko ste vegetarijanka koja ne konzumira mliječne proizvode vjerojatno ćete imati problema s nedovoljnim unosom kalcija. Sojino mlijeko obogaćeno kalcijem moglo bi vam pomoći, kao i brokula. Međutim, većina ljudi nema dovoljno veliki apetit kako bi iz tih namirnica zadovoljili potrebu za kalcijem. U takvim slučajevima dodaci su neophodni.

Vegetarijanke koji jedu mliječne proizvode i jaja nemaju puno problema s dobivanjem svih neophodnih namirnica. Jedina moguća razlika je željezo, koje je važno za opći rast hemoglobina. Željeza ima u mesu u većem postotku nego u drugoj hrani, ali neki dobri izvori su: žitarice, tamnozeleno povrće, grašak, kuhana leća, lješnjaci i orasi. Radi bolje apsorpcije željeza korisno je obrok začiniti sokom od limuna ili nekim drugim namirnicama bogatim vitaminom C. Ali gotovo je nemoguće nadoknaditi potrebno željezo iz povrća. Upravo zbog toga, većina majki vegetarijanki vjerojatno mora uzimati dodatke željeza u obliku tableta ili sirupa.

Vegetarijanke koji ne jedu jaja ili mliječne proizvode moraju biti osobito pažljive kako bi dobile dovoljno proteina, najčešće iz soje ili graška. Vegetarijanke, a naročito one koje odbijaju bilo kakve namirnice životinjskog porekla, moraju unositi dovoljno vitamina B2 i B12, kao i prirodnu amniokiselinu metionin (njome obiluju žitarice). Te tri stvari su izuzetno važne za razvoj djeteta i zato je bitno da ih i dobije, kako tijekom trudnoće tako i za vrijeme dojenja.

Možete imati zdravo dijete pod brojnim okolnostima. Nema određenog razloga zbog kojeg bi trebalo početi jesti meso u trudnoći ili zbog kojeg bi trebalo postati vegetarijanac. Odluku bi trebalo donijeti zbog osobnih uvjerenja i prioriteta, ne samo sada nego i zbog godina koje dolaze.RIBA | vegetarijanka | Omega3 | željezo | vegetarijanac | trudnoća | trudnica |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana