Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu

Nakon obroka osjetili ste grčeve, napuhnutost, mučninu, a potom bolove. Možda patite od intolerancije na mliječni šećer.

Intolerancija na laktozu nije bolest ni ozbiljan poremećaj. Simptomi nestanu kada prestanete konzumirati mliječne proizvode ili počnete uzimati one koji ne sadrže laktozu, a kojih ima sve više na tržištu.
Intolerancija na laktozu nastaje kada u tankom crijevu ne postoji enzim laktaza ili stanice probavnog sustava ne proizvode dovoljne količine ovog enzima, koji razgrađuje šećer iz mlijeka na proste ugljikohidrate. Iako ne predstavlja veliku opasnost, ova pojava može znatno smanjiti kvalitetu života, jer intolerancija na laktozu zahtjeva brigu o prehrani. Na prvi pogled, čini se kao da ćete problem lako riješiti, ako prestanete konzumirati mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, te namirnice predstavljaju glavni izvor kalcija i njihovo neuzimanje bi znatno povećalo rizik od prijeloma, osteoporoze i hipertenzije i smanjilo unos esencijalnih nutrijenata kao što su protein i vitamin B2.

Razlikuju se tri oblika intolerancije na laktozu. Urođena intolerancija se javlja odmah po rođenju i posljedica je nedostatka enzima laktaze u tankom crijevu. Stečena se javlja u adolescenciji i odraslom dobu kada stanice probavnog sustava ne stvaraju dovoljne količine enzima laktaze. Sekundarna intolerancija posledica je prolaznog nedostatka laktaze nastalog zbog oštećenja sluznice tankog crijeva i redukcije njene funkcionalne površine, a sreće se kod onih koji imaju ili su imali infekcije probavnih organa izazvane bakterijama i virusima, kod prolaznog nepodnošenja bjelančevina, celijaklije i kod kronične upale crijeva.

Ako ste riješili ne konzumirati laktozu, znajte da mliječnog šećera, osim u mlijeku, ima i u fermentiranim mliječnim napicima, ali u manjoj količini. Laktoza se nalazi i u zaslađivačima u obliku tableta, u 20% lijekova, čokoladi i nekim mesnim prerađevinama. Najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima. Mlijeko, koje većina nas voli piti i treba piti tijekom cijelog života, nažalost, sadrži najviše laktoze. Međutim, tehnologija je toliko napredovala da danas ima sve više proizvoda bez laktoze, koji se i na našem tržištu mogu kupiti.

Imuni sustav, kada je u pitanju alergija na mlijeko, proteine iz mlijeka doživljava kao neprijatelje, dok je intolerancija na laktozu problem probavnog sustava bez uloge imuniteta. Kod osoba intolerantnih na mliječni šećer može doći i do zatvora (konstipacije).
Ukoliko imate nizak prag tolerancije na laktozu, pripazite i na prerađene namirnice, jer mnoge od njih sadrže malu količinu takozvane skrivene laktoze. U tom slučaju pripazite na: kruh i pekarske proizvode, prerađene žitarice, margarin, preljeve za salatu, slatkiše, grickalice, keks i kolače.mlijeko | laktoza | intolerancija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana