Upala uha kod djece

Upala uha kod djece

Otitis se najčešće javlja kao komplikacija respiratornih infekcija, a niz od tri do četiri upale može dovesti do sekretornog otitisa.

Respiratorne infekcije nosa i treće mandule kod djece su često praćene upalama uha. 70% djece do treće godine života barem jednom preboli ovu upalu, posebno djeca koji borave u vrtiću. Jednu upalu godišnje liječnici smatraju „normalnom“, ali ako se ponavljaju tri ili više puta za pola godine, tada se razmatra čak i kirurška intervencija. U većini slučajeva antibiotska terapija vrlo brzo daje željene rezultate, pa se djetetovo stanje vidno poboljša već nakon 48 sati. Međutim, to nije znak da je infekcija sanirana i da liječenje nakon toga treba prekinuti.

Bez obzira na poboljšanje, terapija mora trajati sedam dana i to pod uvjetom da je u pitanju prva upala za godinu dana. Svaka slijedeća upala zahtjeva duže liječenje, do 10 dana, jer je ponovljena upala znak da je imunitet oslabljen. Da se terapija završi do kraja, važno je zbog toga što se upala može ponoviti, ali u još težem obliku. To je posljedica rezistentnosti na antibiotike, što upalu još održava u organizmu. Infekcija se može proširiti i na okolna tkiva te izazvati komplikacije, upalu centra za ravnotežu i u najgorem slučaju meningitis.

Zato se kod ponavljanih upala uha daju lijekovi prema antibiogramu, jer je nova infekcija znak da prethodna terapija nije bila efikasna, pa su bakterije koje uzrokuju upalu postale otporne na davani antibiotik. Niz od tri do četiri upale može dovesti do sekretornog otitisa, koji ne boli ali utječe na sluh. Zbog toga se mališani koji imaju tri ili više upala tijekom šest mjeseci šalju na obvezna ispitivanja na imunodeficijenciju, odnosno provjerava im se stanje imuniteta.

U tim slučajevima se liječnici odlučuju na kiruršku ugradnju ventilacijskih cjevčica u bubnu opnu, koje nakon kratkog vremena srastaju. Cjevčice koje služe kao drenaža, štite od upala uha tijekom šest mjeseci do godine dana, kad se uklanjaju. Smatra se da će se za taj period djetetov imunitet oporaviti i poboljšati, čime će i proći kritičan period kada je dijete podložno češćim infekcijama uha.upala uha | antibiotik | infekcija | otitis | dijete | uho | lijekovi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana