Liječenje karcinoma debelog crijeva

Liječenje karcinoma debelog crijeva

Kirurškim liječenjem se uklanja sam tumor s odgovarajućim grupama limfnih žlijezda koje su prvo mjesto širenja malignih stanica i s eventualnim uklanjanjem zahvaćenih drugih organa.

Primarno liječenje karcinoma debelog crijeva je kirurško. Kirurškim liječenjem se uklanja sam tumor s odgovarajućim grupama limfnih žlijezda koje su prvo mjesto širenja malignih stanica i s eventualnim uklanjanjem zahvaćenih drugih organa. Kada je bolest otkrivena u svojoj početnoj fazi to može biti i jedini, dovoljan, način liječenja.

Kemoterapija – citostatska terapija je upotreba lijekova protiv malignih stanica. Može biti sistemska i regionalna i podrazumijeva davanje lijeka u vidu tableta, muskularnih injekcija, venskih infuzija ili direktnog ubacivanja lijeka u jetrenu arteriju kod metastaza u jetrima ili u trbušnu šupljinu. Daje se oboljelima u III i IV stadiju bolesti, a za oboljele u II stadiju još traju diskusije o njenoj koristi. Daje se nakon operacije radi ubijanja malignih stanica u krvi i kada je bolest u trenutku otkrivanja proširena (prisustvo metastaza) pa kirurško liječenje nije dovoljno. Studije pokazuju povećano preživljavanje oboljelih i svakako ublažavanje simptoma kod odmakle bolesti.

Radioterapija – zračna terapija koristi visoke doze X zraka za ubijanje tumorskih stanica i smanjenje mase tumora. Koristi se kod karcinoma rektuma, prije ili poslije kirurškog liječenja, ili kombinirano, za III i IV stadij bolesti. Posljednjih godina se sve više koristi prije kirurškog liječenja.

Radio frekventna ablacija koristi visoku toplotu za spaljivanje tumora. Vođen CT-om liječnik dovodi iglu do tumora i uništava ga. Metoda se koristi samo za tumore koji se ne mogu kirurški odstraniti.

Biološka terapija je liječenje kojim se stimulira imuni sustav u borbi protiv karcinoma. Danas je još u fazi istraživanja.

Nakon liječenja je neophodno da pacijent dolazi na redovitu kontrolu. Cilj kontrole je otkrivanje ponovne pojave bolesti kako bi se ona adekvatno liječila. Različiti su protokoli praćenja. Oni ovise i od primarnog stadija bolesti. Potrebno je redovito kontroliranje najmanje 5 godina od operacije. Najčešće se za praćenje koriste laboratorijski testovi koji uključuju i tumorske markere CEA i CA 19-9 i ultrazvuk trbuha svaka tri mjeseca do dvije godine od operacije, a zatim su tu kolonoskopije, CT pregled trbuha, rendgenski snimak pluća.markeri | metastaza | debelo crijevo | kemoterapija | crijevo | CEA, CA 19-9 | radioterapija | karcinom | CT |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana