Sindrom nervoznog crijeva

Sindrom nervoznog crijeva

Od njega pate oni koji su stalno pod stresom, jer se nervoza iz glave, zbog preosjetljivosti živčanih završetaka u crijevima, prenosi i na probavni sustav.

Ponavljani bolovi ili nelagodnost u trbuhu, koji konstantno ili naizmjenično traju tri mjeseca godišnje, udruženi s najmanje dva od sljedećih simptoma: smjenjivanje zatvora i proljeva, napinjanje, grčevita pražnjenja i sluz u stolici, tegobe su sindroma nervoznog crijeva. Od njega pate oni koji su stalno pod stresom, jer se nervoza iz glave, zbog preosjetljivosti živčanih završetaka u crijevima, prenosi i na probavni sustav.

Prehrana je samo jedan od okidača koji može pokrenuti lanac tegoba. Obično je to pikantna, jaka i začinjena hrana, kao i ona bogata ugljikohidratima i škrobom. Nakon ovakvog obroka, probadanja i napetost u trbuhu su neizbježni.

Postoje dva tipa pacijenata sa nervoznim crijevom. Kod jednih dominiraju simptomi zatvora, a kod drugih su učestaliji proljevi. Često je prisutno i smjenjivanje zatvora i dijareje, kao i osjećaj nedovoljne ispražnjenosti crijeva. Napuhnutost je skoro uvijek prisutna, a pacijenti se žale da im se nekontrolirano čuje rad crijeva.

Sindrom nervoznog crijeva može se često preklapati i s drugim funkcionalnim i organskim bolestima. To može dovesti do sumnje pacijenta i liječnika na postavljenu dijagnozu nervoznog crijeva, a osobito što simptomi u ovom sindromu nisu stabilni. Simptomi se često preklapaju s poremećajima u probavi, žgaravicom, nedostatkom zraka i poremećaja disanja, kroničnim bolovima u prsima, u maloj zdjelici, leđima i mišićima, a nerijetko se javljaju i učestalo mokrenje i napadi migrene.

Pored dijete često se propisuju i lijekovi koji mogu pomoći da se ublaže simptomi. To su obično lijekovi koji smanjuju grč glatke muskulature crijeva ili reguliraju redovito pražnjenje crijeva kod onih koji imaju zatvor. S obzirom na to da se simptomi javljaju povremeno, nekad jačeg, nekad slabijeg intenziteta i da traju i po nekoliko mjeseci pa spontano prođu, često izazivaju nervozu kod pacijenata i strah od neke teže bolesti.zatvor | dijeta | sindrom nervoznog crijeva | hrana | crijeva | prehrana | trbuh | proljev | napuhnutost |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana