Kašalj otkriva bolest

Kašalj otkriva bolest

Stručnjaci kažu da je kašalj zaštitnik zdravlja, jer sprječava neželjene tvari da kroz grlo uđu dalje u tijelo. Međutim, može biti i simptom bolesti, čak i vrlo ozbiljnih poremećaja zdravlja.

Kada dođe zima svi počinju kašljati i ukoliko se ne jave još neke dodatne tegobe ili simptomi, kašalj prolazi bez intervencije liječnika za nekoliko dana. Stručnjaci kažu da je kašalj zaštitnik zdravlja, jer sprječava neželjene tvari da kroz grlo uđu dalje u tijelo. Može, međutim, biti i simptom bolesti, čak i veoma ozbiljnih poremećaja zdravlja.

U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suhog podražajnog kašlja, jer virus ošteti epitel dišnih putova, gdje se nalaze i receptori za kašalj. Kašalj koji se tada javlja je obrambeni i ne treba se sprječavati. Takav kašalj omogućava da se nagomilani virus i sekret koji se stvara, izbace iz organizma. Posle faze suhog, iritirajućeg kašlja, nastupa faza produktivnog kašlja kada dišni putovi pokušavaju razblažiti koncentraciju virusa time što luče sekret, obrambene stanice hvataju te viruse i uništavaju ih. U ovom procesu i same stanice propadaju i taj otpad od upalne reakcije eliminira se kašljem.

Takav kašalj treba stimulirati. Najbolji način je da se uzima dovoljno tekućine, a mogu pomoći i sirupi koji sadrže biljne tvari koje razmekšavaju sekret. To nisu lijekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje, eliminaciju sekreta. Bršljan je najbolji jer širi dišne putove i omogućava lakše izbacivanje sekreta. Ali to nije opravdanje da pacijenti dugo uzimaju ove preparate, a da se ne zapitaju zašto kašlju. Akutne respiratorne infekcije prolaze za pet do sedam dana, u nekim slučajevima izuzetno za 10 dana. Bolesnici koji su dodatno opterećeni kroničnim kašljem liječit će se dva do tri tjedna.

Kronični kašalj traje duže od osam tjedana, javlja se svakodnevno, i može biti sa ili bez iskašljavanja. Brojne svjetske studije su pokazale da kronični suhi kašalj muči od 3-40% ukupne populacije, a 10% ima kronični kašalj sa iskašljavanjem. Kronični suhi kašalj s iskašljavanjem lakše se liječi jer je jasniji uzrok bolesti. Pacijenti su najčešće pušači, a kašalj potiču zagađenje zraka i druge bolesti.

Najčešći uzrok kroničnog kašlja bez iskašljavanja je neka kronična plućna bolest ili uporaba nekih lijekova. I određene grupe bolesti izazivaju kronični suhi kašalj, recimo kronična upala nosa i sinusa, gastritis i astma s kašljem. U najvećem broju nađe se jedan od ta tri uzroka, a često su i udruženi. Kronični kašalj ne treba suzbijati lijekovima niti dugotrajnim uzimanjem sirupa za iskašljavanje koji razblažuju plućni sekret, jer se na taj način bolest samo maskira.plućne bolesti | pluća | kašalj | infekcija | bršljan | bolest |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  petak, 25.03.'16 | 8:43

    grozno niko nezna dječje bolesti

    Jdjdjdjdjd

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana