Sirovom hranom u borbu protiv raka

Sirovom hranom u borbu protiv raka

Broj oboljelih od raka i kod nas i u svijetu povećava se iz godine u godinu, pa samim tim raste i broj pacijenata koji se upućuju na kemoterapiju.

Onkološka terapija ubija stanice raka ali također može oštetiti i zdrave stanice, zbog čega se javljaju brojne neželjene posljedice kao što su: konstipacija, dijareja, mučnina, gubitak ili povećanje tjelesne mase, gubitak apetita, promjena osjeta ukusa i mirisa.
Liječenje karcinoma je bez obzira na vrstu terapije dugotrajno i iscrpljujuće, zbog čega je izuzetno važno da pacijenti unose nutritivno vrijedne namirnice koje će im ojačati imunitet. Pri osmišljavanju jelovnika treba imati na umu tip i stadij karcinoma, jer pravilan način prehrane, prilagođen vrsti bolesti i tipu terapije, u velikoj mjeri može povećati šanse za oporavak. Pacijentima se, osim promjene režima prehrane, savjetuje da pred početak kemoterapije posjete stomatologa, jer je zdravlje zuba i usne duplje važno za sam tijek liječenja.

Prehrana pacijenata na kemoterapiji treba se zasnivati na svakodnevnom unosu zelenog povrća, brokule, cvjetače, kelja, soje, češnjaka i žuto-narančastog povrća jer, sve pobrojano sadrži snažne antioksidante. Prije terapije treba jesti mlaka jela, nikako vruća i kisela jer nadražuju sluznicu želuca, a preporučuje se i upotreba začinskog bilja, prvenstveno peršina, kima, lovorovog lista i ružmarina. Obroke treba pripremati bez masti, na vodi ili pari, jer se na taj način stvara vrlo malo kancerogenih supstanci. Povrće treba jesti što sirovije, samo malo ogrezlo na pari, a pacijentima će prijati i svježe pripremljeni sokovi od jabuke i mrkve ili cikle, a za ublažavanje mučnine i zaustavljanje povraćanja koristan je đumbir, koji se može žvakati ili koristiti za pripremu čaja.

Pacijentu često nije do jela, ali zna da mora unijeti sve ono što je neophodno za jačanje imuniteta, zato što organizmu treba pomoć u borbi s bolešću. Krekeri, suho voće, orasi, bademi i lješnjaci dobro dođu u vrijeme užine i zato ih treba nositi svuda sa sobom. Obroke treba obogatiti proteinima i kaloričnim dodacima kako bi se zadovoljio optimalan dnevni unos kalorija. Fizička aktivnost popravlja apetit. Kašaste i hladne namirnice, poput voćnih jogurta, treba jesti između obroka.

Zdrav čovjek uživa i u ukusu i u mirisu hrane, ali ne i pacijenti na kemoterapiji. Oni trebaju pribjegavati trikovima za popravljanje ukusa i mirisa namirnica. Ako vam ne prija ukus crvenog mesa, jedite piletinu ili puretinu. Ukus mesa i ribe možete popraviti tako što ćete ih prije pripreme čuvati u frižideru potopljene u marinadi. Ukoliko vam ne prija slana, gorka ili kisela hrana, jedite slatka jela.karcinom | kemoterapija | rak | liječenje | sirova hrana | hrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana