Zdravo srce – dug život

Zdravo srce – dug život

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije više su nego alarmantni jer od kardiovaskularnih bolesti u svijetu godišnje umire sedamnaest milijuna ljudi.

Kardiovaskularne bolesti spadaju u najčešće i najsmrtonosnije bolesti današnjice, a njihovi uzroci, pored nasljednog faktora, su nepravilna prehrana, loše životne navike, stres, manjak sna i fizička neaktivnost. Iz tog razloga vrlo su važni prevencija i blagovremeno prepoznavanje problema i liječenje srčanih tegoba. Istraživanja govore da svakodnevno pravilno unošenje svježeg voća i povrća umanjuje mogućnost dobivanja srčanog udara za skoro 50%. Osobito se ističe konzumiranje povrća bogatog kalcijem, koji direktno utječe na smanjivanje visokog krvnog tlaka i tako umanjuje mogućnost nastanka srčanog udara. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti da su optimističan životni stav, pozitivne misli i smijeh najbolja prevencija srčanih oboljenja.

Svima je dobro poznato da je način prehrane i odabir namirnica vrlo važan u prevenciji mnogih bolesti, poput povišenog krvnog tlaka i lošeg kolesterola koji, ukoliko se ne liječe, mogu se loše odraziti na srce. U namirnice koje su dobre za srce i krvni tlak spadaju: jabuke, šljive, naranče, rajčica, krastavac, grožđe, ananas i masline. Vitamin E jača srce. Ima ga puno u svim integralnim proizvodima, orašastim plodovima, u maslinovom ulju, u zrnu pšenice i u mlijeku i mliječnim proizvodima. Kalij je eliksir za krvni tlak, a najviše ga ima u jabukama, zelenoj salati, kupusu i špinatu. Magnezija ima u bademima, bananama, riži, orasima i u sjemenkama buče. Folne kiseline ima u cikli, brokuli i žumancetu. Srcu i kardiovaskularnom sustavu potrebni su i selen, kao i male količine joda i željeza. Selena ima u gljivama, češnjaku, riži i ribi. Željeza ima u grahu, grašku i sušenom voću.

Brojni dokazi ukazuju da je sve što je loše za srce loše i za mozak. Voće i povrće su osnovni zaštitnici moždanih stanica. Antioksidanti održavaju mozak budnim, dok previše soli predstavlja rizik za moždani udar. Pušenje, povišen krvni tlak, nekontrolirane vrijednosti šećera i kolesterola u krvi predstavljaju najveći rizik od srčanog i moždanog udara.
Da bi srce bilo zdravo, neophodne su mjere prevencije, a potrebno je početi od prehrane koja podrazumijeva što više voća i povrća, neophodno je koristiti mliječne proizvode koji imaju smanjen postotak masnoće, jesti hranu sa raznovrsnim bjelančevinama, redovito kontrolirati tjelesnu težinu, ne preskakati obroke, piti dovoljno vode, a slatkiše konzumirati kontrolirano. Naravno, osim adekvatnog režima prehrane, neophodna je lagana rekreacija, u ovisnosti od starosti, težine i zdravstvenog stanja. Dovoljno je izdvojiti dnevno samo petnaest minuta za šetnju po prirodi i bit ćete zadovoljniji i rasterećeniji, a vašem organizmu ste učinili dobro.organizam | voće | srce | antioksidanti | prehrana | povrće |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana