Članci

Bolesti dišnog sustava

Odaberite

Prikaži
Bronhiektazije

Bronhiektazije

Bronhiektazije su proširenja bronha, koje se ponekad pojavljuju kao urođene ili već od ranog djetinjstva. Češće se pojavljuju kao stečeni oblici, odnosno kao posljedica nekih drugih bolesti i stanja. opširnije »

Bronhalna astma Leksikon | Članci

Bronhalna astma

Astmatski napad se najčešće manifestira dispnejom (nedostatkom zraka), jakim kašljem, osjećajem gušenja, jakim znojenjem, a pacijent tada postaje jako uznemiren i blijed.
Bronhitis Leksikon | Članci

Bronhitis

Kada se nakon prehlade kod pacijenta javi povišena temperatura s kašljem i bol u prsima, to su prvi simptomi akutnog bronhitisa. Nakon toga se bolovi pojačavaju i šire na cijeli prsni koš.
Emfizem pluća Leksikon | Članci

Emfizem pluća

Emfizem je često posljedica kroničnog bronhitisa, astme i plućne tuberkuloze. Dominantan simptom emfizema pluća je dispneja (otežano disanje) pri naporu.
Bronhopneumonija Leksikon | Članci

Bronhopneumonija

Najčešći uzročnici bronhopneumonije su: streptokoki, stafilokoki, pneumokoki i Fiedlanderov bacil. Često se dešava da se bolest javlja kao posljedica neke virusne ili bakterijske infekcije.
Apsces pluća Leksikon | Članci

Apsces pluća

Simptomi bolesti počinju s vrućicom, drhtavicom, bolom u prsnom košu i kašljem s gnojnim iskašljajem. Nakon nekoliko dana dolazi i do pojave krvi u iskašljaju.
Upala pluća (pneumonija) Leksikon | Članci

Upala pluća (pneumonija)

Kod svih oboljelih je prisutan jak kašalj, otežano disanje (dispneja) i osjećaj nedostatka zraka u plućima. Kašalj je u početku suh, a vremenom se javlja i iskašljaj.
Pneumokonioze Leksikon | Članci

Pneumokonioze

Silikoza je pneumokonioza uzrokovana inhalacijom čestica silicijevog dioksida (kremena) i jedna je od najtežih profesionalnih bolesti.
Pleuritis Leksikon | Članci

Pleuritis

Pleuritis uzrokuju upale koje počinju u pleurama i zahvaćaju listove pleura. Bolest je česta i najčešće pogađa muškarce.
Pneumotoraks (Pneumotorax) Leksikon | Članci

Pneumotoraks (Pneumotorax)

Pneumotoraks je prisutnost slobodnog zraka u pleuralnoj šupljini. Prema nastanku bolest možemo podijeliti na traumatski i spontani pneumotoraks.
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana