Članci

Medicinski leksikon - Bolesti

Odaberite

Prikaži
Ateroskleroza

Ateroskleroza

Ateroskleroza je učestala kod pretilih ljudi, pušača, dijabetičara i osoba s povišenim kolesterolom i najčešći je uzročnik infarkta srca, tromboze i cerebralnih krvarenja. opširnije »

Bakterijska dizenterija Članci | Zarazne bolesti

Bakterijska dizenterija

Uzročnici bakterijske dizenterije su mikroorganizmi, koji pripadaju rodu Shighella, Među njima su i bakterije: Shighella dysenteriae, Shighella flexneri i Shighella sonnei.
Bronhalna astma Članci | Bolesti dišnog sustava

Bronhalna astma

Astmatski napad se najčešće manifestira dispnejom (nedostatkom zraka), jakim kašljem, osjećajem gušenja, jakim znojenjem, a pacijent tada postaje jako uznemiren i blijed.
Bronhiektazije Članci | Bolesti dišnog sustava

Bronhiektazije

Bronhiektazije su proširenja bronha, koje se ponekad pojavljuju kao urođene ili već od ranog djetinjstva. Češće se pojavljuju kao stečeni oblici, odnosno kao posljedica nekih drugih bolesti i stanja.
Bronhitis Članci | Bolesti dišnog sustava

Bronhitis

Kada se nakon prehlade kod pacijenta javi povišena temperatura s kašljem i bol u prsima, to su prvi simptomi akutnog bronhitisa. Nakon toga se bolovi pojačavaju i šire na cijeli prsni koš.
Bronhopneumonija Članci | Bolesti dišnog sustava

Bronhopneumonija

Najčešći uzročnici bronhopneumonije su: streptokoki, stafilokoki, pneumokoki i Fiedlanderov bacil. Često se dešava da se bolest javlja kao posljedica neke virusne ili bakterijske infekcije.
Bubrežna insuficijencija Članci | Bolesti bubrega i mokraćnog sustava

Bubrežna insuficijencija

Bespovratno oštećenje većine nefrona uzrokuje kroničnu nesposobnost uklanjanja otpadnih tvari bubrežnim putem. Uzroci su brojna patološka stanja, te oštećenja bubrega i mokraćnih puteva.
Bubrežni kamenci (Nefrolitijaza) Članci | Bolesti bubrega i mokraćnog sustava

Bubrežni kamenci (Nefrolitijaza)

Kamenci se u nekim slučajevima javljaju kao posljedica bolesti metabolizma, koje dovode promjena urina ili stvaranja viška litogenih tvari, koje uzrokuju pojavu kamenca.
Burgerova bolest Članci | Bolesti srca i krvožilnog sustava

Burgerova bolest

Burgerova bolest je kronična bolest arterija i vena, koju karakterizira stvaranje upalnih, vaskularnih oštećenja, na kojima se stvaraju trombi.
Ciroza jetre Članci | Bolesti probavnog sustava

Ciroza jetre

Ciroza je kronična bolest jetre, obilježena oštećenjima tkiva jetre, gubitkom funkcije jetre, stvaranjem ožiljaka na jetri, nakupljanjem vode u abdomenu i krvarenjima.
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana