Članci

Medicinski leksikon - Bolesti

Odaberite

Prikaži
Hernija

Hernija

Hernija (kila) je česta bolest koja pogađa osobe oba spola i u svakoj životnoj dobi. To je u stvari izlazak dijela sadržaja utrobe, iz šupljine u kojoj se nalazi, kroz hernijska vrata. opširnije »

Herpes Članci | Zarazne bolesti

Herpes

Postoje ekstragenitalni i genitalni tip herpes virusa. Ekstragenitalni dolazi u organizam preko usta, oka ili ozljeda kože. Genitalni dolazi putem genitalija i prenosi se tijekom spolnih odnosa.
Hidrokela Članci | Bolesti i stanja kod muškaraca

Hidrokela

Hidrokela je termin koji označava nakupljanje tekućine u ovojnici testisa ili u sjemenovodu. Uzroci su mnogobrojni, a kod djece je najčešći uzrok komunikacija između trbušne šupljine i skrotuma.
Hipertenzija (povišen krvni tlak) Članci | Bolesti srca i krvožilnog sustava

Hipertenzija (povišen krvni tlak)

Povišen krvni tlak, preko poznatih promjena stijenki arterija uzrokuje čitav niz poremećaja vaskularne prirode, kao što su oboljenja arterija, arterijske aneurizme i bubrežna insuficijencija.
Hipertiroidizam Članci | Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma

Hipertiroidizam

Hipertiroidizam je česta bolest, koja se u većini slučajeva javlja kod žena, dok se kod muškaraca javlja samo u rijetkim slučajevima.
Hipokromna anemija Članci | Bolesti krvnog sustava

Hipokromna anemija

Anemija usljed nedostatka željeza (hipokromna anemija) je najčešća anemija i može se javiti u svakom periodu života, ali najčešće se javlja u doba puberteta, te kod žena od 20 do 50 godina.
Hipotiroidizam Članci | Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma

Hipotiroidizam

Hipotiroidizam nastaje zbog disproporcije između potreba tkiva za tiroidnim hormonima i sposobnosti štitne žlijezde za izlučivanje tih tvari.
Hripavac Članci | Zarazne bolesti

Hripavac

Hripavac (Pertussis) je infektivna, akutna, zarazna bolest, koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, a karakteriziraju je jaki napadaji kašlja s iskašljajem.
Ileus Članci | Bolesti probavnog sustava

Ileus

Opstrukcijski ileus može nastati zbog čimbenika izvan crijeva. Kada dođe do opstrukcije, zaustavlja se i prolazak stolice i plinova, što rezultira njihovim nakupljanjem u crijevima.
Impotencija Članci | Bolesti i stanja kod muškaraca

Impotencija

Impotencija (erektilna disfunkcija) je trajna nemogućnost postizanja i održanja erekcije, kako bi se osigurala seksualna aktivnost. Nažalost broj pacijenata koji se liječe od te bolesti je u porastu.
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana