Agorafobija

Glavne karakteristike agorafobije su strahovi od otvorenih prostora, gužve i javnih okupljanja i strah od nemogućnosti brzog bijega na sigurno mjesto.

Termin agorafobija dolazi od grčkih riječi agora i phobos, što u prijevodu znači strah od javnih prostora. Glavne karakteristike agorafobije su strahovi od otvorenih prostora, gužve i javnih okupljanja i strah od nemogućnosti brzog bijega na sigurno mjesto. Pod sigurno mjesto se najčešće smatra poznati, zatvoreni prostor sa što manje prisutnih ljudi, a to je najčešće kuća.

Osobe koje boluju od ovog poremećaja u slučajevima kada se nađu na javnom mjestu, među više ljudi, imaju strah da će izgubiti svijest, ugušiti se, dobiti infarkt srca ili nešto slično tome i da im zbog gužve neće na vrijeme biti pružena adekvatna pomoć, što često dovodi i do paničnog napadaja. Iz tih razloga takve osobe izbjegavaju izlaske na javna mjesta, gužve i putovanja i zatvaraju se u kuću, gdje se osjećaju sigurno, što im onemogućava normalan život. Ako su već primorani na izlazak iz kuće, obično sa sobom nose tablete za smirenje, vodu i mobilne telefone kako bi ih iskoristili u slučaju da im pozli. Biraju ulice gdje ima manje gužve, više klupa za sjedenje ili one koje prolaze pored medicinskih ustanova.

Agorafobija se dva puta češće javlja u žena, a početak je primjetan obično u ranoj odrasloj dobi.
Terapija za liječenje agorafobije se uglavnom svodi na terapiju lijekovima i psihoterapiju koja je izrazito važna u fazi resocijalizacije.agorafobija | strah od javnih prostora | psihoterapija | strah |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 05.08.'14 | 22:18

    agrofobija

    Ja imam strah od gužve :{ i svaki put kad sam u gužvi uhvati me panika...zato sto nemogu izac i to me cini nervoznom i krenem paničarit :{

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana