Borovnica

Borovnica

Sok od plodova borovnice pospješuje mokrenje i dezinfekciju mokraćnog sustava. U vanjskoj primjeni služi za ispiranje usta, za upale desni i anginu, te pospješuje liječenje prehlade.

Borovnica (Vaccinium myrtillus), uspijeva u velikim šumama brdskog i planinskog područja. Lako se prepoznaje po ovalnim listovima kao i po okrugloj bobici, koja je prvo zelena, potom crvena i na kraju tamno ljubičasta. Od plodova borovnice, koji se beru od lipnja do kolovoza, pripremaju se kolači, torte, džemovi, sokovi i vino.

Preporučuje se koristiti ne samo plodove borovnice, već i njene listove i korijen. Čaj od lista borovnice pospješuju mokrenje, antiseptičan je i dobar za snižavanje razine šećera u krvi. Također je djelotvoran protiv kašlja, povraćanja i proljeva. U vanjskoj primjeni ovaj čaj je dobar za liječenje infekcija usta i gornjih dišnih putova, kao i kod kožnih bolesti, čireva i opeklina. Korijenje služi za dezinfekciju rana i njihovo brže zarastanje.

Plodovi borovnice imaju vrijedne osobine. Njihov sok je bogat karotinom, te poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da su borovnice odlične i za mozak. Njihov ekstrakt poboljšava ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, čak i u slučajevima Alzhajmerove bolesti.

Borovnice, osim toga, djeluju i osvježavajuće. Antidijabetična svojstva plodova su dragocjena, a antiseptična i digestivna svojstva naročito dolaze do izražaja kod crijevnih viroza, osobito kod djece. Sok od plodova borovnice također pospješuje mokrenje i dezinfekciju mokraćnog sustava. U vanjskoj primjeni služi za ispiranje usta, za upale desni i anginu, te pospješuje liječenje prehlade.

Mnogima je ipak najvažnije to što su borovnice ukusne. Ove izrazito mirisne namirnice mogu se konzumirati same ili se od njih mogu napraviti ukusne poslastice. Jedino na što trebate obratiti pozornost je da ih perete tek pred jelo ili korištenje, jer će se u suprotnom na plodovima pojaviti plijesan.karotin | čaj od lista borovnice | borovnica | sok od borovnice | Vaccinium myrtillus |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana