Kako do sretne obitelji?

Kako do sretne obitelji?

Možda se čini kao nemoguće, ali postoji rješenje za uspješno balansiranje osobnih potreba sa zahtjevima partnera, djece, roditelja i posla koji radite. Mali koraci su put do sretne i zdrave obitelji.

Zajednički objed najčvršći je obiteljski zagrljaj koji postoji i to druženje za stolom treba iskoristiti za opuštanje, šalu i lagane razgovore. Svejedno da li je riječ o doručku, ručku ili večeri, smijeh je nešto što će djeca pamtiti kao najljepše uspomene iz djetinjstva.
Bez obzira koliko problema imali, na roditeljima je da ih skrivaju tijekom objeda i da djecu ne opterećuju svojim problemima. Djeca se životu i suočavanju sa onim što on donosi uče od mama i tata. Najbolje je da im se te lekcije prenose bez smrknutih, zabrinutih lica i sa dozom humora.

Zaboravite svađe zbog novca, jer najčešća tema roditeljskih svađa je novac. Nikada ga nema dovoljno, pa nije lako obiteljski proračun "rastegnuti" za sve što je potrebno svakom članu obitelji. Djeca su svjedoci tih malih partnerskih ratova koji u njima izazivaju grižu savjesti, ali i strah da će se svađa okončati odlaskom iz kuće jednog od roditelja.
Savjet stručnjaka je da mame i tate na vrijeme spriječe moguće svađe. Roditelji sa malom djecom o financijama i njihovoj raspodjeli trebaju razgovarati dalje od očiju i ušiju djece. U obiteljima sa starijom djecom poželjno je da se o novcu razgovara zajedno sa njima. Znajući kolika su obiteljska mjesečna primanja, roditelji lako mogu djeci objasniti koliko je novca potrebno za kućanstvo, a koliko preostaje za osobne troškove i što su prioriteti u tom trenutku. Uključivanjem djece u ovu priču roditelji im šalju poruku da ih doživljavaju kao sebi ravne osobe, odgovorne i zrele.

Nema sretne obitelji bez zadovoljnih bračnih partnera. Obiteljski terapeuti savjetuju mamama i tatama da njeguju ljubav i bliskost koja ih je i odvela u bračne vode. Mali znaci pažnje, riječi razumijevanja i podrške, zagrljaj i intimna večera van kuće, odlična su obrana od nesuglasica. Svakodnevica ubija bliskost i udaljava partnere. To stalno treba imati na umu i kada se upali crvena lampica, treba odmah reagirati, a ne gurati pod tepih nezadovoljstvo koje raste. Osim što će partnerima povratiti povjerenje i bliskost, to je dobra lekcija i za djecu koja o braku i odnosima između muškarca i žene uče od svojih roditelja i iz njihovog međusobnog ponašanja.

Ono što unosi najviše nervoze u obiteljsku svakodnevicu su sitnice: razbacana garderoba, ostavljen prljav tanjur nakon jela na stolu umjesto u sudoperi... U patrijarhalnim obiteljima podrazumijeva se da je briga o kućanstvu zadatak žene. Ne mora tako biti uvijek, ali pravila obiteljskog ponašanja postavljaju se odmah po stupanju u brak. Ako partneri tada naprave jasnu podjelu poslova u kućanstvu, kasnije će i djeca lako prihvatiti svoje obaveze. Zajednička briga o kućanstvu ne samo da rasterećuje mame i supruge, već jača i osjećaj zajedništva među članovima obitelji, a djeci je dobar model za njihov parterski život koji im predstoji.djeca | bračni partneri | tata | roditelji | mama | muškarci | parteri | kućanstvo | žene | dijete | obitelj |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana