Ribom protiv depresije

Japanski istraživački tim je utvrdio da su dječaci koji su konzumirali više masne ribe, bili pod 27% manjim rizikom od padanja u depresiju u odnosu na one koji su manje jeli masnu ribu.

Omega-3 masne kiseline se uglavnom mogu naći u masnoj ribi. Budući da se smatra kako te kiseline igraju neku ulogu u moždanim procesima, javilo se i pitanje da li se njihovim konzumiranjem može umanjiti rizik od depresije.

Dosadašnja ispitivanja te mogućnosti na odraslima dala su konfliktne rezultate. Međutim, istraživački tim iz Japana želio je provjeriti eventualni utjecaj konzumiranja Omega-3 masnih kiselina na učestalost depresije kod tinejdžera.

Tim je analizirao prehranu i učestalost depresije kod više od 6.500 japanskih učenika, starosti od 12 do 15 godina. Među njima je 23% dječaka i 31% djevojčica imalo simptome depresije - osjećaj bezvrijednosti i probleme sa spavanjem.

Na temelju upitnika o načinu prehrane, japanski tim je utvrdio da su dječaci koji su pripadali petini ispitanika koji su konzumirali najviše masne ribe, bili pod 27% manjim rizikom od padanja u depresiju u odnosu sa petinom koja je najmanje jela masnu ribu.

Kod djevojčica unos Omega-3 masnih kiselina nije bilo od utjecaja na rizik od depresije. Jedno od objašnjenja za to moglo bi biti da je depresija kod djevojčica u većoj mjeri genetski uvjetovana nego kod dječaka.

Japanski stručnjaci ističu da su neophodna dodatna istraživanja da bi se sa sigurnošću utvrdio uzročno posljedični odnos između konzumiranja masne ribe i rizika od depresije.depresija | djevojčice | RIBA | prehrana | dječaci | masna riba | Omega-3 masne kiseline |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana