Depresija u trudnoći

Depresija u trudnoći

Priprema za dolazak djeteta u obitelj je vrlo zahtjevna i ozbiljna, ali zdravlje treba uvijek biti na prvom mjestu, jer ukoliko nije, to se neće odraziti negativno samo na ženu već i na bebu.

U prosjeku 10-20% žena tijekom trudnoće pati od depresije. Za pojavu depresije tijekom trudnoće odgovorno je puno čimbenika i pojava, a među njima su: genetska predispozicija, samoća, životna dob trudnice, djeca (što više djece žena ima to je veća mogućnost za probleme sa depresijom tijekom naredne trudnoće), bračni problemi.

Kao psihički poremećaj, depresija može imati izrazito negativne popratne efekte i utjecati na sposobnost žene da se brine sama o sebi tijekom trudnoće. To se prije svega odnosi na nemogućnost pridržavanja preporuka liječnika, loš san i redovitu i zdravu prehranu. Depresija trudnicu može izložiti nepotrebnim rizicima od prekomjerne uporabe supstanci koje mogu škoditi djetetu i njoj, a među njima su duhan, alkohol ili narkotici. Najgore od svega je to što depresija može utjecati na uspostavljanje zdrave veze između majke i djeteta, što može imati i veće negativne posljedice i utjecati na budući život djeteta.

Stres koji se javlja u trudnoći može lako izazvati pojavu depresije ili ponovno javljanje i pogoršanje depresije ukoliko je osoba nekada u životu patila od nje. Isto tako, postoji i veliki rizik od pojave depresije nakon porođaja, koja može imati ozbiljne posljedice po majku.

Priprema za dolazak djeteta u obitelj je vrlo zahtjevna i ozbiljna, ali zdravlje treba uvijek biti na prvom mjestu, jer ukoliko nije, to se neće odraziti negativno samo na ženu već i na bebu. Depresija može izazvati neželjene poremećaje tijekom trudnoće i porođaja. Kako do toga ne bi došlo, prije porođaja treba pripremiti sve do detalja. Tijekom trudnoće treba smanjiti dnevne obveze i raditi samo one stvari koje će trudnici pomoći u opuštanju.

Ono što je također važno je otvoreni razgovor o stvarima koje ženu brinu, jer je podrška partnera, obitelji i prijatelja od neprocjenjive važnosti.depresija | trudnoća | stres | žena | djeca | dijete |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana