Genitalni herpes

Dok smo se ranije susretali uglavnom sa gonorejom (triper ili kapavac) i sifilisom, sada se mnogo češće susrećemo sa genitalnim herpesom (herpes genitalis).

To je bolest koja izaziva veliku zabrinutost, kako liječnika tako i pacijenata, s obzirom na to da se neobično brzo širi seksualnim odnosom, kao i s obzirom na dužinu same bolesti, upornost u liječenju i povezanost sa rakom vrata maternice.
Postoje dva tipa genitalnog herpesa: tip 1, često udružen s infekcijom usta, i tip 2. Većina pacijenata (oko 75% do 90% slučajeva) zaražena je tipom 2 genitalnog herpesa. Ova bolest se prenosi ili spolnim ili oralno-genitalnim kontaktom.
Znaci i slika bolesti izraženiji su u prvoj epizodi bolesti nego kada se bolest ponovo javi. Također, simptomi su izraženiji kod žena nego kod muškaraca. Najčešće se bolest manifestira kao otežano mokrenje, i to kod muškaraca u 44% slučajeva, a kod žena u 83%. Za ovu bolest tipične su i kožne promjene u vidu grupe mjehurića s crvenom osnovom koje prate put živčanih vlakana, a one se javljaju u 10% slučajeva kod muškaraca i 26% u žena.

Kod bolesnika koji su prvi put inficirani mogu se javiti neurološke promjene koje mogu dovesti do nemogućnosti mokrenja. Opisani su čak i blagi oblici upale moždanih opni (meningitisa). Bolesnici se mogu žaliti i na zatvor, opću slabost i impotenciju. Kod osoba koje upražnjavaju analni seks i homoseksualaca može doći i do upale završnog dijela crijeva.

Dijagnoza se kod žena postavlja na temelju papa testa. Kada je o liječenju riječ, lijek aciklovir je lijek izbora. Osobito je efikasan u prvoj epizodi ove bolesti. Pa ipak, najbolji način da se osoba čuva od ove bolesti jeste preventiva, tj. redovna uporaba prezervativa.infekcija | impotencija | genitalni herpes | Aciklovir |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  petak, 08.11.'13 | 9:17

    genitalni herpes

    Tako, da jaz se v nosečnosti ne bi igrala...naročena drug teden, danes je komaj ponedeljek - če je okužba resnejša in nekaj druga kot ti misliš, se lahko v tem času lepo razširi...v nosečnosti naj ti ginekologinja predpisuje zdravljenje in ne ti po občutku. Pač moje mnenje - sama bi se vsekakor javila g. http://www.valtrexhome.com

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana