Veza između kortizola i pretilosti

Veza između kortizola i pretilosti

Kortizol je hormon koji proizvodi nadbubrežna žlijezda. Odlikuju ga brojne funkcije, kao na primjer reguliranje krvnog tlaka i razine šećera u krvi, kao i umanjenje intenziteta upala.

Kada je riječ o ulozi koju kortizol, hormon kore nadbubrežne žlijezde, ima u kontroliranju tjelesne težine, postoje mnoge zablude. Nedavno je došlo do formiranja čitave industrijske grane temeljene na ideji da je blokiranje efekata kortizola jedan od najsigurnijih načina za gubitak viška tjelesnih masti.

Sve se više promoviraju sredstva za blokiranje kortizola, dodaci koji, navodno, omogućavaju mršavljenje uz malo truda i bez prelaska na neki od dijetalnih režima prehrane. Pitanje je, međutim, u kojoj mjeri i da li uopće ovakvi dodaci djeluju i kakav utjecaj oni imaju na ukupno zdravlje osobe.

Kortizol je hormon koji proizvodi nadbubrežna žlijezda koja se nalazi odmah iznad bubrega. Odlikuju ga brojne vitalne funkcije, uključujući reguliranje krvnog tlaka i reguliranje razine šećera u krvi, kao i umanjenje intenziteta upala. I pored toga što se ovaj hormon luči u naš krvotok na dnevnoj bazi, mnogo veće količine luče se kada je naš organizam pod stresom. Na taj način se našem tijelu olakšava nošenje sa trenutnim stresnim okolnostima. Jedan od načina na koji kortizol to čini je transformiranje proteina u glukozu, uslijed čega dolazi do stvaranja dodatne pokretačke snage za naš organizam. Taj proces za posljedicu ima povećanje razine šećera u krvi i praćeno je povećanjem krvnog tlaka.

Kada dođe do povećanja razine kortizola uslijed stresa, dolazi i do povećanja razine šećera u krvi. Tada neiskorištena glukoza bude skladištena u vidu masti, a to onog trenutka kada stresa više nema, dovodi do gomilanja suvišnih kilograma. Proizvođači dodataka koji služe za blokiranje kortizola žele nas uvjeriti da do pretilosti dolazi uslijed povećanog psihičkog stresa i povećanog lučenja ovog hormona. Oni tvrde da blokiranjem lučenja kortizola možete preokrenuti čitav ovaj mehanizam u svoju korist i izbjeći nagomilavanje suvišnih kilograma.

I pored toga što je malo sumnje u činjenicu da povećano lučenje kortizola zapravo vodi do povećanja tjelesne težine, količina ovog hormona koja se luči uslijed stresa nije toliko velika da bi za posljedicu imala značajnije povećanje tjelesne težine. Do tog povećanja dolazi kod osoba koje boluju od Morbus Cushing sindroma, izuzetno velike proizvodnje kortizola. Kod ovih pacijenata najveći dio dodatnih kilograma odlazi u lice i gornji dio tijela.

Uzevši sve ovo u obzir, nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili kako spomenuti dodaci imaju neki važan utjecaj na razinu kortizola i kontroliranje tjelesne težine. Bilo bi također nerealno misliti da je nakupljanje suvišnih kilograma direktna posljedica visoke razine kortizola i da se taj problem može riješiti samo pomoću dodataka koji bi ograničili njegovo lučenje. Najbolji način da se lučenje ovog hormona smanji su odmaranje i opuštanje, meditacija i joga.hormon | Morbus Cushing sindrom | nadbubrežna žlijezda | kortizol |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana