PROTEZE

PROTEZE

Kod nedostatka većeg broja zubi, ili kod potpune bezubosti, koriste se protetski nadomjesci koji se mogu izvaditi iz usta – proteze.

Proteze se sastoje od protezne baze, koja je izrađena od plastike ili metala i umjetnih zubi.Postoje mnoge različite vrste proteza, ovisno o razmještaju i stanju preostalih zubi.


TOTALNE  PROTEZE

Ukoliko pacijent nema nijedan preostali zub potrebna je izrada totalne proteze. Totalna proteza napravljena je od akrilata (jedne vrste plastike), te se u ustima pridržava isključivo prisisavanjem proteze na meka tkiva, nepce, zubni greben, podjezični prostor. Pacijenti se na takvu protezu teže privikavaju, zbog  njenog nešto većeg obujma, te labavog ležišta (pogotovo u donjoj čeljusti). Ugradnjom implantata u potpuno bezubu čeljust i  kombinacijom sa totalnom protezom, pacijentima se nošenje ovakve proteze može  učiniti puno stabilnijim i ugodnijim.


PRIVREMENE  PROTEZE

Koriste se isključivo nakon vađenja zuba ili ugradnje implatata, za vrijeme cijeljenja rana, ili do završetka izrade konačnog protetskog rada, da bi se izbjegao duži period bezubosti pacijenta. Na preostale zube se fiksiraju se pomoću savitljivih žičanih kvačica. U potpunosti su izrađene od akrilata, tj. plastike, te nisu namijenjene za dugoročnu rehabilitaciju.


WIRONIT PROTEZE

Njihova baza izrađena je od gracilne metalne legure (Cr- Co) a za preostale zube se pričvršćuju pomoću čvrstih lijevanih kvačica, koje precizno obuhvaćaju  zub nosač, te na taj način omogućuje maksimalnu stabilnost takve proteze u ustima.
Baza proteze i kvačice lijevaju se skupa od istog metala, tako da čine funkcionalnu cjelinu i imaju čvrstu poveznicu, čime je pucanje kvačica svedeno na minimum. Čvrstoća metalne legure omogućuje izradu vrlo lagane konstrukcije, ugodne za nošenje pacijentima.


FLEKSIBILNE - ACETALNE PROTEZE

Kao što im  i samo ime kaže, ove proteze su fleksibilne, odnosno savitljive. U potpunosti su izrađene  od jedne posebne vrste plastike (Acetal), koja omogućuje vrlo otpornu, ali laganu konstrukciju. Ovo su mahom djelomične proteze koje se plastičnim kvačicama hvataju na zube - nosače. Boja same kvačice odgovara boji zuba, čime se zadovoljavaju kriteriji estetike, za razliku od metalnih kvačica kod wironit proteza, koje su zbog boje metala najčešće vidljive prilikom govora i smijanja pacijenta.


TELESKOP PROTEZE

Teleskop proteza  također je varijanta „estetskih“ proteza, kod koje s vanjske strane nisu vidljive nikakve kvačice. Radi se o protezi koja se pomoću duplih teleskopskih krunica  fiksira na preostalim zubima nosačima.
Ovakvom protezom moguće je iskoristiti i mali broj preostalih zuba nosača za retenciju proteze, a svaki zub nosač je zaseban i pristupačan čišćenju. Ako dođe do  gubitka jednog od zuba nosača, uz sitne korekcije, proteza se  i dalje može nositi bez estetskih i većih funkcijskih nedostataka.
 

PROTEZE  S  KOPČAMA - KOMBINIRANI  RADOVI

Kombinirani radovi ubrajaju se u estetski vrhunac mobilne protetike jer izgledaju jako prirodno. Kod ove vrste nadomjestaka radi se o kombinaciji fiksnog metal- keramičkog rada (krunice ili mostovi) i proteze. Fiksni protetski nadomjestak je cementiran na preostalim zubima nosačima, uz uvjet da su oni zdravi i čvrsti u kosti.
Proteza se pomoću skrivenih kopča  povezuje sa fiksnim radom. Na taj način ne vide se kvačice od proteze prilikom smijanja ili govora, a omogućena je izvrsna stabilnost proteze. Površinu proteze je moguće maksimalno reducirati.


PROTEZE  NA  IMPLANTATIMA

U potpuno bezubu čeljust ugrade implantati, proteza se pomoću kopča ili drugih pričvrsnih elemenata sidri na implantatima, čime se postiže jako čvrsta veza između proteze i implantata. Proteza se i dalje može vaditi iz usta i temeljito očistiti.
U donjoj bezuboj čeljusti dovoljna su već samo 2 implantata, a u gornjoj 2-4. Na taj način se uz vrlo mali broj implantata postiže jako stabilno i funkcionalno protetsko rješenje.


Autori: Mia Jolić. dr.med.dent. i Zvonimir Jolić, dr.med.dent.

Stomatološki centar Dr. Jolić

Huberta Pettana 20, Sesvete, Novi Jelkovec

Telefon: +385 (0)1 400 30 30, +385 (0)98 1949 737, +385 (0)95 835 64 62proteze | implantati | proteza | zub | čeljust | zubi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana