Četkice za zube prenose zarazu

Četkice za zube prenose zarazu

Ako ste imali gripu, kupite novu četkicu!

Bakterije i virusi ostaju na vlaknima i unošenjem u organizam možete se ponovo razboljeti. S druge strane, stručnjaci kažu da je to nemoguće. Jednom kada organizam preboli određenu vrstu virusa, teško postoji mogućnost da će mu ponovo podleći. Čak i ako se na četkici zadrže virusi, na njoj mogu živjeti nekoliko sati, a najviše tri dana. U tom periodu organizam vam čuvaju još aktivna antitijela.

Bakterije su potpuno druga priča, jer se dugo zadržavaju na četkici za zube. Ali, ne brinite, ima spasa. Šanse da obolite se smanjuju ukoliko koristite antibakterijsku pastu za zube. A ono što svakako možete uraditi i zaštititi se je slijedeće, mijenjajte četkicu za zube svaka tri mjeseca i držite je dalje od četkica vaših ukućana.

Nikada ne koristite tuđu četkicu za zube. Ne držite četkicu u istoj čaši sa drugim osobama. Zaraziti se možete i ako bolesna osoba svojom četkicom dira tubu paste za zube, jer na taj način prenosi određene viruse ili bakterije. Na četkicama koje se nalaze u blizini wc školjke mogu se naći i fekalije. Odmaknite četkicu od mjesta gdje vršite nuždu!antitijela | bakterije | četkica za zube | virusi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana